magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Primátor reaguje na situáciu s nespravodlivým prideľovaním bytov mestom
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 22 2002 - 10:11 GMT
Magistrátom otriasa kauza prideľovania mestských bytov. O tom sme na našich stránkach už viackrrát informovali, viac informácií získate aj prostredníctvom článku z denníka Korzár. Z magistrátu mesta Košice sme dostali oficiálne vyjadtenie primátora.


Stanovisko primátora k článku o prideľovaní bytov, Korzár 17. 10. 2002

Informácie o zisteniach hlavného kontrolóra na základe správy, ktorú mi predložil a ktoré priniesol denník Korzár, považujem za mimoriadne závažné. Podotýkam, že správa hlavného kontrolóra ešte len bude predmetom rokovania poslancov na zasadnutí mestského zastupiteľstva v Košiciach 22. októbra. Na základe predbežných zistení previerky som doporučil riaditeľovi magistrátu, aby pripravil podklady pre pracovno-právne postihy osôb, ktoré sa podieľali na zistených nedostatkoch. Informovať o tom bude riadtieľ magistrátu na utorkovom rokovaní poslancov.

V zmysle Štatútu mesta Košice je primátor štatutárnym orgánom v majetkovo-právnych vzťahoch mesta a v pracovnoprávnych vzťahoch zamestnancov mesta. V administratívnoprávnych vzťahoch je správnym orgánom. Konkrétny výkon činnosti podľa štatútu a Organizačného poriadku Magistrátu mesta Košice zabezpečujú námestníci primátora, riaditeľ magistrátu, hlavný kontrolór i další vedúci pracovníci. V danom prípade vedúca oddelenia sociálnych vecí a kultúry Mgr. Darina Mášiková.

Paradoxne o previerku prideľovania bytov požiadal hlavného kontrolóra mesta Košice Ondreja Bernáta v apríli osobným listom a opätovne na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva námestník primátora Jozef Filas. Navyše sa pán Bernát počas troch rokov zúčastňuje na pracovných poradách primátora, z čoho vyplýva, že je informovaný o všetkých problémoch mesta a prijatých riešeniach. Súčasťou programu týchto porád sú aj informácie z bytového dispečingu o prideľovaní bytov.

Všeobecné záväzné nariadenie č. 34 mi, ako primátorovi mesta, dáva právo rozhodnúť o nájme bytu v celomestskom záujme. Túto možnosť som za tri roky počas výkonu funkcie primátora využil len raz, na základe požiadavky vedenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Triede SNP v Košiciach. V tomto prípade som rozhodol o pridelení bytu hlavnému kardiochirurgovi spomínanej nemocnice. Išlo o špičkového odborníka, ktorého post v Košiciach odporúčal významný kardiochirurg - riaditeľ Kardiologického centra v Bratislave Viliam Fischer. Napriek tomu pridelenie tohto bytu prešlo štandardným spôsobom - posúdením na bytovom dispečingu.

Zverejnenie informácií z pracovných podkladov správy hlavného kontrolóra ešte pred jej prejednaním na zasadnutí mestského zastupiteľstva, kde je riadne zaradená do programu, považujem za osobný útok na moju osobu a súčasť predvolebnej kampane. V čom ma utvrdzuje aj skutočnosť, že ten istý článok bol opakovane zverejnený aj nasledujúci deň
18. októbra 2002.

JUDr. Zdenko Trebuľa, primátor mesta Košice   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]