magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V sektore finančných služieb sa zarába o 70 percent viac ako v cestovnom ruchu
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      May 13 2008 - 13:17 GMT
V sektore finančných služieb sú priemerné mesačné platy na úrovni 28 500 Sk (€ 891), čo je o 70 percent viac ako v sektore cestovného ruchu, hotelierstva a gastronómie, kde boli zaznamenané najnižšie priemerné mesačné platy vo výške 16 600 Sk (€ 519). Tieto údaje vychádzajú z kontinuálneho platového prieskumu Merces.sk, do ktorého prispelo svojimi údajmi o platoch doteraz viac ako 85 000 respondentov.

Na základe údajov z platového prieskumu Merces.sk medzi ďalšie dobre platené sektory patria služby; výroba a rozvod elektriny, plynu, pary alebo vody; doprava, pošta a telekomunikácie; stavebníctvo, architektúra, nehnuteľnosti a priemyselná výroba. Tieto uvedené sektory ponúkajú priemerné mesačné platy vyššie ako 23 000 korún (€ 719) a prekračujú celoslovenský platový priemer. Medzi sektory s najnižšími priemernými platmi patrí školstvo, cestovný ruch, hotelierstvo a gastronómia, kde priemerné platy nedosahujú hranicu 17 000 Sk (€ 531).

„V sektoroch s najvyššími platmi pôsobí veľa zahraničných spoločností, ktoré patria medzi ziskové spoločnosti a preto sú schopné vyplácať vyššie platy ako je celoslovenský priemer. Taktiež prudký rozvoj daných sektorov a nedostatok špecialistov prispieva k tomu, že platy v týchto odvetviach rastú rýchlejšie. Poľnohospodárstvo a cestovný ruch sa vyznačujú tým, že zamestnávajú viac ľudí s nižším vzdelaním, čo sa odráža aj na výške platov. Títo ľudia však môžu zarábať reálne viac, keďže v gastronómii časť príjmu dostávajú vo forme prepitného, a v poľnohospodárstve v naturáliach. Platy v školstve patria dlhodobo medzi najnižšie v hospodárstve nakoľko sú zamestnanci ohodnocovaní na základe tabuľkových predpisov. “, objasňuje dôvody Dalibor Jakuš, riaditeľ spoločnosti Profesia, ktorá prevádzkuje daný platový prieskum.

Oblasť informačných technológii ponúka najvyššie priemerné platy na Slovensku

Pri porovnaní platov podľa oblasti pôsobenia spoločností boli najvyššie priemerné platy zaznamenané v informačných technológiách, v rozvode plynu a elektriny, farmácii a leasingu, kde priemerné mesačné platy prekročili hranicu 30 000 Sk (€ 938). Medzi oblasti s najnižšími priemernými platmi patria spoločné stravovanie a textilná odevná a kožiarska výroba, kde sú platy zhruba o polovicu nižšie a nepresahujú 16 000 Sk (€ 500).

Prieskum platov Merces.sk poukázal aj na rozdiely v poskytovaní zamestnaneckých výhod podľa toho v akej oblasti spoločnosť pôsobí. Podľa výsledkov najviac benefitov poskytujú spoločnosti z oblasti leasingu, rozvodu plynu a informačných technológií. Naopak, najmenej zamestnaneckých výhod poskytujú spoločnosti z oblasti zdravotníctva, ubytovacích zariadení a školstva.

zdroj: www.profesia.sk   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]