magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Neurochirurgická operácia navrátila stratený zrak poldruharočnému dieťaťu.
@ Aktuálne -> Medicína      May 16 2008 - 10:51 GMT
Navrátenie strateného zraku poldruharočnému dieťaťu, ale aj záchrana jeho života bola výsledkom neurochirurgickej operácie, ktorú urobili na Neurochirurgickej klinike košickej Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FN LP). Dieťa operovali 18. apríla urýchlene po tom, keď matka malej Karinky si všimla, že stratila zrak a CT vyšetrenie odhalilo rozsiahly nezhubný nádor v mozgu so zakrvácaním, informoval dnes na tlačovej konferencii prednosta kliniky Miroslav Gajdoš, ktorý dievčatko operoval. Dieťa v dôsledku nádoru v oblasti hypofýzy a zrakových nervov náhle prestalo vidieť a len včasná operácia mu mohla zachrániť život a prinavrátiť zdravie.

"Išlo o závažný výkon, ktorý bolo potrebné urobiť hneď. Dieťa nám predstavili okolo poludnia a o 15.30 h sme už boli na operačnej sále. To sa zrejme ukázalo ako jedna z príčin, prečo môžeme oslavovať a tešiť sa z toho, že zrak sa vrátil. Úspech operácie totiž nie je len v tom, že dieťa prežilo a nádor sme vybrali, ale aj to, čo nikto neočakával, že zrak sa tak skoro po operácii obnoví," uviedol Gajdoš pre TASR.

Operácia, ktorá bola bez komplikácií, trvala dva a pol hodiny. Zrak sa Karinke vrátil za niekoľko dní - dieťa začalo reagovať na svetlo a pohyb a približne po týždni rozpoznávalo tváre. Nádor sa podarilo celý odstrániť a dieťa už nepotrebuje ďalšiu terapiu.
Rodičov lekári pred zákrokom pripravili aj na možnosť, že zrak sa dieťaťu vrátiť nemusí, preto rátali aj s najhorším variantom.

"Bol to hrozný šok, keď som zistila, že dcéra nevidí, preto som hneď kontaktovala detskú lekárku a na jej radu som išla s Karinkou do nemocnice. Prvé tri dni po operácii sme boli vo veľkom napätí, dcérka ležala na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Potom ju preložili späť na detskú neurológiu a asi dva dni na to začala reagovať na svetlo. Boli sme nesmierne šťastní a chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí k tomu prispeli - našej obvodnej lekárke, detským neurológom, neurochirurgom i anestéziológom," uviedla šťastná mamička Juliana Misčíková. Na tlačovej konferencii bola aj malá Karinka, ktorá už je v domácom ošetrení.

Typ nezhubného nádoru v oblasti hypofýzy, takzvaný kraniofaringeum, ktorý vyoperovali dievčatku, tvorí päť až desať percent všetkých detských nádorov, pričom vyskytuje sa jeden až dva prípady u detí za jeden rok na jeden milión obyvateľov, informoval prednosta kliniky Gajdoš.

Neurochirurgická klinika FN LP v Košiciach má za sebou 25 rokov existencie. K dispozícii má vyše 60 lôžok a jej pracovníci operujú päťkrát do týždňa na dvoch moderných operačných sálach. Klinika poskytuje komplexnú neurochirurgickú starostlivosť pre celý východoslovenský región s 1,6 miliónmi obyvateľov.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]