magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Viac ako 1000 pracovných miest vzniklo vďaka združeniu IT Valley.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      May 21 2008 - 10:36 GMT
Viac ako 1000 pracovných miest v popredných firmách informačných technológií (IT) sa podarilo vytvoriť za približne 1,5-ročnú existenciu združenia právnických osôb IT Valley v Košiciach.
Združenie sa prvý raz predstavilo verejnosti vlani v januári. Ako uviedol včera pre TASR predseda jeho správnej rady a konateľ jednej zo zakladajúcich firiem T-Systems Jozef Ondáš, strategickým cieľom je do piatich rokov zdvojnásobiť podiel IT priemyslu na HDP východoslovenského regiónu a zvýšiť počet odborníkov informačných a komunikačných technológií (ICT) v Košiciach zo súčasných 3000 na 6000.

Medzi hlavné vlaňajšie aktivity združenia patrilo vzdelávanie v oblasti ICT, ktoré patria medzi nedostatkové a vyhľadávané profesie na trhu práce. Ondáš spresnil, že v doplnkových formách tohto vzdelávania vyškolili vyše 600 mladých záujemcov.
"Rozpracovali sme nové vzdelávacie programy pre absolventov univerzít, ktoré vychádzajú z operatívnych požiadaviek IT priemyslu a umožňujú lepšie pripraviť študentov pre ich budúcu prácu. Príkladom sú už na východnom Slovensku známe letné školy a večerné univerzity, úspešne organizované pre potreby IT firiem, predovšetkým členov združenia," zdôraznil Ondáš.
V súčasnosti má združenie IT Valley Košice 20 členov, medzi ktorých patria okrem T-Systems aj slovenské pobočky spoločností Microsoft, Siemens, Cisco, Ness, RWE-Systems košická Technická univerzita, Univerzita P.J. Šafárika, Košický samosprávny kraja, ale aj stredné školy elektrotechnického zamerania v Košiciach a Prešove a ďalšie subjekty.
"Prínos združenia je od začiatku širokospektrálny. Podarilo sa nám zmeniť postoj mnohých mladých ľudí, učiteľov a celej spoločnosti k perspektívam IT a ukázať, že tento priemysel má pre náš región obrovský význam. Je to typ priemyslu, ktorý vyhovuje mentalite a schopnostiam našich ľudí a dáva regiónu príležitosť na trvalo udržateľný ekonomický rozvoj," dodal Ondáš.
Podľa výkonného riaditeľa IT Valley Košice Zdeněka Havliceho pripravujú do budúcnosti aktivity zamerané na pozdvihnutie regiónu východného Slovenska na centrum excelencie v ICT priemysle.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]