magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Projekty za 1,3 mld.Sk pripravuje pre Košický kraj Premier Consulting.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jun 02 2008 - 11:37 GMT
Vyše 1,969 miliardy eur (59,07 miliardy Sk) môže z eurofondov v programovom období 2007 - 2013 získať slovenský vidiek z Programu rozvoja vidieka pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva SR. Spolu 89 projektov z tejto oblasti v hodnote viac ako 1,3 miliardy Sk (43,3 milióna eur) rieši v tomto roku pre Košický kraj komárňanská europoradenská spoločnosť Premier Consulting. Doteraz už 70 projektov odovzdali príslušným platobným agentúram.

Spoločnosť sa sústreďuje najmä na farmárov, lesníkov a potravinárov. Medzi jej najvýznamnejších klientov patrí v kraji rožňavská lesnícka spoločnosť WH Danubius, ktorá chce modernizovať a ekologizovať ťažobné lesné mechanizmy a budovať protipožiarne cesty v lesoch. Poľnohospodári z Mokraniec budú taktiež investovať do modernizácie mechanizmov pre rastlinnú výrobu a Agroprodukt Nový Ruskov si rieši cez eurofondy skladovacie kapacity rastlinných produktov. Obce Vojčice a Žbince budú prostredníctvom regionálneho operačného programu rekonštruovať základné školy a obec Pozdišovce miestne komunikácie.
Premier Consulting pomáha žiadateľom hlavne orientovať sa v zložitej administratíve, identifikovať fondy a maximalizovať ich efekty, pričom využíva doterajšie skúsenosti z prípravy projektov.
„K obnove nevyužitých objektov na vidieku a rozvoja poskytovania kvalitného ubytovania v súkromí smeruje opatrenie Podpora v oblasti vidieckeho cestovného ruchu,“ spresnil ďalej k programu riaditeľ spoločnosti pre strategické projekty ¼udovít Tóth. Žiadatelia môžu získať až 100.000 eur (3,02 milióna Sk) na refundáciu takýchto investícií. Program pritom umožňuje získať prostriedky na podporu malého cestovného ruchu aj pre žiadateľov z radov dnešných nepodnikateľov.
Podľa Tótha však podnikatelia v cestovnom ruchu v Košickom kraji na rozdiel od iných krajov zatiaľ veľký záujem o eurofondy nemajú. "Hoci v agrosektore kráčajú so zvyškom Slovenska, cestovný ruch ich zatiaľ neláka. Rozhodli sme sa preto odbremeniť ich ústretovosťou od strachu z turistických eurofondov", informoval Tóth.
Premier Consulting sa od roku 2003 venuje poradenstvu pri čerpaní finančnej pomoci z eurofondov najmä v komunálnom a poľnohospodársko-potravinárskom sektore. V skrátenom programovom období 2004 - 2006 vypracovala viac ako 250 schválených projektov v hodnote 2,5 miliardy Sk (82,7 milióna eur) a rozsahom europoradenstva poľnohospodárom je od roku 2004 na poprednom mieste v rámci Slovenska. Má 52 zamestnancov a stálych spolupracovníkov, pričom medzi jej klientov patria aj skupiny Agrofert, TAURIS, Štátne lesy TANAP-u, či Technická univerzita Zvolen.
V programovom období 2007 - 2013 sa môžu žiadatelia najmä z oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, lesného hospodárstva, ochrany životného prostredia a vybraných samospráv uchádzať o prefinancovanie investícií smerujúcich do skvalitnenia podnikateľského prostredia, života a životného prostredia na slovenskom vidieku z európskych prostriedkov a z prostriedkov štátneho rozpočtu SR. Výška nenávratného finančného príspevku závisí od sektora a pohybuje sa od 20 % do 100 % už realizovaných, respektíve plánovaných investícií.

zdroj: TASR   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]