magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vo využití eurodotácií vidia malopestovatelia tokajského hrozna prekážky
@ Aktuálne -> Región      Jun 10 2008 - 13:04 GMT
Za problematické považujú za súčasného stavu využitie eurodotácií na obnovu vinohradov malopestovatelia a spracovatelia tokajského hrozna v Tokajskej oblasti na juhu Trebišovského okresu. Východisko vidia v dôslednom zadefinovaní vlastníckych vzťahov.

Od 1. júna totiž vstúpilo do platnosti Nariadenie vlády SR č. 185/2008 o podmienkach poskytovania podpory pri reštrukturalizácii vinohradu. Upravuje podmienky poskytovania podpory pri vyklčovaní, výsadbe, podsadbe, zmene odrôd a počtu krov a výstavbe závlahového systému vo vinohradoch. "Či sa nariadenie uplatní aj v našej najmenšej, ale najvzácnejšej vinohradníckej oblasti, je zatiaľ veľmi otázne," vyjadrili sa zástupcovia malopestovateľov pre TASR. Podľa nich vinohradníctvo v tokajskej oblasti brzdia a obmedzujú sčasti nevysporiadané vlastnícke vzťahy na vinohradníckych honoch a zároveň dlhodobá nestabilita kompetencií Slovenského pozemkového fondu.

Malopestovatelia sú toho názoru, že to vedie určité firmy pôsobiace v Tokajskej oblasti k tomu, aby využívali tento stav a namiesto nových výsadieb sa snažia iba o "vegetovanie" v starých vinohradoch a využívanie priamych platieb na poľnohospodársku plochu, ktoré nie sú malé.

Podľa malopestovateľov "len v našej malej časti Tokajskej oblasti si môžu vlastníci povedať, že hospodária na svojom." Väčšina vinohradov je iba v náhradnom užívaní, a tak tam existuje "babylon vlastníctiev, nájmov, podnájmov a užívaní, ktoré sa nikto ani nesnaží usporiadať, alebo to niekomu vyhovuje."
"Tým, že poskytovanie podpory z európskych fondov je viazané buď na priame vlastníctvo pôdy, alebo dlhodobý nájom so súhlasom vlastníka, je v mnohých prípadoch ťažko realizovateľné, a tak sa môže stať, že fondy sa v tokajskej oblasti budú čerpať iba v malom množstve a stav vinohradníctva sa bude ďalej zhoršovať.

Jediným východiskom z tohto bludného kruhu je urýchlené uskutočnenie pozemkových úprav a tým zadefinovanie majetkových vzťahov. To jediné, aj keď už je pomerne neskoro, by pomohlo vrátiť príslušnosť k pôde a dúfajme že aj vzťah", uvádza sa vo vyjadrení zástupcov malopestovateľov tokajského hrozna.

Tokaj je ohraničená vinohradnícka oblasť s presne registrovanými vinohradníckymi plochami vo vinohradníckom registri, ktorý vedie Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, a s prísnymi zákonnými podmienkami na pestovanie viniča a výrobu tokajského vína. Je súčasťou jednej vinohradníckej oblasti, ktorá leží na území dvoch štátov, a to Slovenska a Maďarska.

Reštrukturalizácia vinohradov ako jedno z opatrení Európskej únie v rámci spoločnej organizácie trhu s vínom by mala prispôsobiť produkciu hrozna trhovým požiadavkám, skvalitniť a zefektívniť vinohradnícku a vinársku výrobu v SR. Podmienky poskytovania podpory pri reštrukturalizácii vinohradov v SR upravuje nariadenie vlády SR vypracované Ministerstvom pôdohospodárstva SR, ktoré začalo platiť 1. júna. Pri zmene odrôd budú môcť vinohradníci žiadať o podporu maximálne 12.500 eur (379.125 Sk) v Bratislavskom kraji a v ostatných regiónoch to bude až 18.750 eur (568.687 Sk). Pri zmene počtu krov bude maximálna podpora pre Bratislavu vo výške 13.000 eur (394.290 Sk) a mimo bratislavského kraja 19.500 eur (591.435 Sk). Pri výstavbe závlahového systému budú môcť poľnohospodári žiadať o podporu vo výške 4200 eur (127.386 Sk) v Bratislavskom kraji a 6300 eur (191.079 Sk) v ďalších krajoch. V prípade vyklčovania dostanú vinohradníci 2200 eur (66.726 Sk) alebo 3300 eur (100.089 Sk).

Administratívnu činnosť súvisiacu s platbou podpory pri reštrukturalizácii vinohradu bude zabezpečovať Pôdohospodárska platobná agentúra. Podporu pri reštrukturalizácii vinohradu môže poskytnúť fyzickej alebo právnickej osobe, ktorá má na území SR zaregistrovanú vinohradnícku plochu. Podporu možno poskytnúť len na zmenu odrôd, zmenu počtu krov, podsadbu, výstavbu závlahového systému a vyklčovanie. Najmenšia súvislá plocha vinohradu, na ktorej možno realizovať opatrenia, je 0,1 hektára. Žiadosť o podporu sa predkladá agentúre do 30. apríla vinárskeho roka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]