magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sudcovia budú dnes prvýkrát pojednávať po pracovnom čase
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 11 2008 - 17:29 GMT
Košice 11. júna (TASR) - Košickí sudcovia budú dnes prvýkrát pojednávať po pracovnom čase. Ide o novinku, ktorou chce minister spravodlivosti SR Štefan Harabin dočasne vyriešiť akútny nedostatok pojednávacích miestností a hromadenie nevybavených vecí, ktoré je najvypuklejšie práve v Košiciach.

"Je to snaha Ministerstva spravodlivosti SR urýchliť súdne konania. Čas ukáže, či je toto opatrenie efektívne. Rýchlosť súdneho konania nezáleží len na sudcoch, ale na všetkých, ktorí sa na ňom zúčastňujú," povedala košická sudkyňa Dana Bystrianska, viceprezidentka Združenia sudcov Slovenska.

Tajomník Slovenskej advokátskej komory Andrej Popovec tvrdí, že advokáti sa budú musieť prispôsobiť termínom, ktoré vytyčujú sudcovia. "Ministerstvo spravodlivosti túto iniciatívu s nami vopred nekonzultovalo. Takéto riešenie nedostatku pojednávacích miestností nie je obvyklé," dodal Popovec.

Kým v Prešove pripadne na jedného sudcu pojednávacia miestnosť dvakrát do týždňa, v Košiciach je situácia alarmujúca, sudca sa do pojednávacej siene dostane raz za dva týždne. "Predsedovia troch košických okresných súdov preto upravili rozvrh práce tak, aby s účinnosťou od 1. júna 2008 sudcovia pre trestnú, civilnú a obchodnú agendu mohli v utorok až štvrtok pojednávať od 16.00 do 20.00 h," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová, podľa ktorej by sa dnes mali uskutočniť na Okresnom súde Košice II štyri pojednávania.

S uvedeným postupom súhlasili aj košické okresné prokuratúry. Bezpečnosť a dôstojnosť uvedených pojednávaní budú zabezpečovať príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Možnosť pojednávať po pracovnom čase využili viacerí sudcovia. Prvé dve pojednávania sa mali uskutočniť už v utorok 10. júna. "V prvom prípade bol vyžiadaný nový dôkaz, ktorý sa nedal zabezpečiť zo dňa na deň, a v druhom prípade sa žalovaná strana ospravedlnila z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti. Pojednávania boli odročené na neskôr. Do konca júna sú určené termíny ďalších 20 pojednávaní v predåženom pracovnom čase," dodala Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]