magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zamestnanci spoločnosti Bosh Siemens sa pripravujú na štrajk
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jun 17 2008 - 12:07 GMT
Michalovce 17. júna (TASR) - Zamestnanci michalovskej spoločnosti Bosh Siemens Hausgeräte sa spolu s OZ KOVO pripravujú na ostrý štrajk. Rozhodli sa tak na základe neúspešného rokovania medzi vedením spoločnosti so sprostredkovateľom o zvýšení požadovaných miezd pracovníkov a vyplácaní príplatkov, ktoré sa uskutočnilo v uplynulých dňoch.

"Čo sa týka štrajku, presný dátum nemôžem povedať, pretože musí predtým prebehnúť hlasovanie o štrajku. Pokiaľ sa vyjadrí viac než polovica zamestnancov za štrajk, tak vtedy prakticky už nič nebráni tomu, aby sa spustil ostrý štrajk tak, ako o tom hovorí Zákon o kolektívnom vyjednávaní," uviedol dnes pre TASR Jozef Balica z OZ KOVO. Dodal, že k štrajku môže dôjsť až po 30 dňoch od začiatku sporu kolektívneho vyjednávania, kedy sa celá sporná záležitosť dostala k sprostredkovateľovi.

Zamestnanci podniku nesúhlasia s troj- až štvorpercentným nárastom miezd navrhovaným vedením spoločnosti, navrhujú 10-percentné navýšenie tarifných miezd a priznanie príplatkov na úroveň spred dvoch rokov. Napriek tomu, že zamestnávateľ deklaruje priemernú mzdu na úrovni 22.500 Sk (743 eur), viac než dve tretiny pracovníkov nedosahujú priemernú mzdu ani 19.000 Sk (627 eur) hrubého, v čom sú zarátané nadčasy aj príplatky. Mzdy vo firme Bosh Siemes mali podľa Balicu v reálnom vyjadrení za ostatné dva roky skôr klesajúcu tendenciu. "Do termínu štrajku sú možné ďalšie rokovanie medzi zamestnancami, odborármi a zamestnávateľom," konštatoval Balica.

Štrajkovú pohotovosť, ktorá trvá od 18. apríla, podporuje podľa odborárov vyše 90 percent z 980 zamestnancov podniku.

Michalovská spoločnosť sa orientuje na výrobu elektromotorov a púmp do domácich spotrebičov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]