magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

CÚMK vyzýva NR SR, aby nepodporila nevyznačené parkovanie na chodníkoch
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 22 2008 - 17:08 GMT
TASR) - Možnosť parkovať autá aj na nevyznačenom mieste chodníka, ak pre chodcov zostane 1,5 metra jeho voľnej šírky, ktorú navrhol v novom zákone o cestnej premávke Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, nepovažuje za šťastnú Cyklistická únia mesta Košice (CÚMK). Obrátila sa preto s výzvou na poslancov, aby pri očakávanom schvaľovaní zákona na júnovej schôdzi parlamentu zmenu nepodporili a zasadili sa o platnosť pôvodného znenia.

Podľa predsedu CÚMK Karola Labaša navrhovaná zmena "nemá stimulujúci vplyv na tlmenie dnes už kritického trendu nárastu individuálnej automobilovej dopravy a môže byť v rozpore s Európskou chartou chodcov a Európskou chartou bezpečnosti cestnej premávky". Košickí cyklisti vo výzve poukazujú na to, že pôvodný vládny návrh zákona postačujúcim spôsobom umožňuje samosprávam vyčleňovať parkovacie plochy aj na chodníkoch, teda demokraticky prenecháva rozhodovanie miestnym voleným orgánom, ktoré môžu pri rozhodovaní zohľadniť rôzne okolnosti. Nové znenie, podľa cyklistov, naopak, neumožní akokoľvek odôvodnený regulačný zásah samosprávy a ponechá rozhodovanie na vodičoch, ktorým pôjde len o zaparkovanie. Za odôvodnené okolnosti považuje CÚMK napríklad ponechanie koridoru na núdzový prejazd chodníka pohotovostným vozidlám (hasiči, sanitka) pri ich zásahu, ak chodník zostane jedinou voľnou prístupovou cestou k miestu zásahu.

Cyklisti upozorňujú v takomto prípade aj na legalizovanie chodníka na protichodný účel, než na ktorý ho vybudovali. Podľa nich hrozia kolízie chodcov, prípadne cyklistov na ich vyznačených chodníkoch s vodičmi snažiacimi sa zaparkovať aj na nevyznačenom mieste chodníka.

"Uvedomujeme si časovú a organizačnú náročnosť riešiť v mestách náhradu za doteraz legitímne a masovo využívané parkovanie na chodníkoch. Ako kompenzáciu za trvanie na pôvodnom znení návrhu zákona odporúčame odsunúť účinnosti príslušného ustanovenia zákona, čím sa samosprávam dá signál, že je to myslené vážne a majú čas na prípravu", dodal Labaš.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]