magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Viac ako 1,9 milióna eur môže získať z Nórska východ Slovenska
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 25 2008 - 12:34 GMT
TASR) - Viac ako 1,9 milióna eur (57,6 milióna Sk) môžu z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu získať samosprávy a občianske združenia na východnom Slovensku na rozvoj cezhraničnej spolupráce s ukrajinskými partnermi. Umožňuje im to blokový grant Otvárame dvere pre nové možnosti spolupráce, ktorý koordinuje Nadácia pre podporu občianskych aktivít (NPOA).

Riaditeľka NPOA Katarína Vajdová dnes v Košiciach spresnila, že jednotlivé projekty môžu podporiť finančnými príspevkami v rozsahu od 5000 eur (165.100 Sk) do 150.000 eur (4,95 milióna Sk). Referenčný výmenný kurz pre túto výzvu je totiž 33,02 Sk za euro.

Podprojekty vyberú zo žiadostí predkladaných v troch výzvach. Prvú z ich vyhlásili 31. mája tohto roku. Grant sa bude realizovať v rokoch 2008 - 2011.

Ako ďalej uviedla Vajdová, podprojekty, ktoré môžu samosprávy, verejná správa a mimovládne organizácie, nie však podnikatelia a súkromné osoby, podávať do augusta tohto roku, môžu byť zamerané na rôzne oblasti, ktoré podporia cezhraničnú spoluprácu s Ukrajinou ako nástroj trvalo udržateľného rozvoja.

Východné Slovensko nevybrali náhodne. V okresoch Michalovce, Trebišov, Snina a Sobrance by mal prispieť k akcelerácii ich ekonomického rozvoja a vyrovnávania regionálnych rozdielov. Projekty spolupráce s ukrajinskými partnermi sa môžu týkať napríklad otvárania nových hraničných priechodov na východnej schengenskej hranici, spoločných projektov ekonomicko-sociálneho rozvoja, zjednodušenia administratívy pri vydávaní víz, spolupráce médií na oboch stranách či lepšej vzájomnej informovanosti o regiónoch.

NPOA v súčasnosti na seminároch školí účastníkov, ako tvoriť podprojekty. Seminár už zorganizovali 24. júna v Prešove, dnes bol v Košiciach a bude aj v Bratislave. O grant sa totiž môžu uchádzať a vytvárať partnerstvá aj subjekty mimo východného Slovenska, realizovať ho však môžu iba v tomto regióne, dodala Vajdová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]