magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Samospráva a investori pripravujú výstavbu Európskej integrovanej školy
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 27 2008 - 12:35 GMT
(TASR) - Na potreby Priemyselného parku (PP) v Kechneci v okrese Košice - okolie, ale aj širšieho regiónu, zareagovala samospráva obce projektom Európskej integrovanej školy (EIS), ktorú chce v obci vybudovať s pomocou investorov. O zámere informovali listom aj ministra školstva SR Jána Mikolaja.

Podľa starostu Jozefa Konkolyho naše existujúce vzdelávacie inštitúcie nedokážu v plnej miere a v potrebnom čase zabezpečiť dostatok kvalifikovaných odborníkov pre investorské firmy. Preto obec už pred piatimi rokmi spracovala projekt EIS, ktorá bude v blízkosti PP Kechnec.

"Momentálne beží stavebné konanie a zanedlho by sme mali mať stavebné povolenie. Som optimista a v tomto roku by sme chceli začať s výstavbou," uviedol pre TASR Konkoly. Informoval, že projekt úspešne prezentovali v Bruseli na pozvanie Európskej komisie. V súčasnosti rokujú so Svetovou asociáciou školských zariadení, aby sa dostala škola do medzinárodných štruktúr. Usilovať sa budú o jej zaradenie do siete slovenského regionálneho a vysokého školstva. Tento mesiac pripravujú aj podpis Memoranda o spolupráci na projekte medzi košickou Technickou univerzitou a obcou Kechnec.

Škola bude špecifická tým, že v jednom priestore budú integrované všetky stupne vzdelávania od predškolského zariadenia po vysokú školu, pričom dôraz na všetkých stupňoch bude na výučbu cudzích jazykov. Iniciatívu podporujú firmy z kechneckého PP, ktoré sa združili v klube investorov.

Škola bude mať približne 1000 žiakov a študentov od základnej po vysokú školu a spolupracovať bude s jednotlivými podnikmi v PP Kechnec. Súčasťou vzdelávania budú praxe vo firmách a výmenné pobyty študentov v partnerstve s podobnými školami v zahraničí. Ako informoval Konkoly, k projektu sa pridala aj Medzinárodná futbalová federácie a Slovenský futbalový zväz, keďže žiaci školy sa budú môcť zamerať aj na športovú dráhu.

Pri tvorbe celkovej obsahovej filozofie EIS pomáha samospráve bratislavská a.s. Neulogy. Ako uviedol jej expert Stanislav Sipko, vychádzajú pri tom z analýzy potrieb nielen PP, ale aj celého regiónu.

Obdobné integrované školy nie sú v Európe zriedkavosťou. Jedna z nich je napríklad vo švajčiarskom Zürichu a kechnecká samospráva s ňou už nadviazala kontakt.

PP Kechnec, kde je už etablovaných 18 zahraničných a domácich investorov, má v horizonte 10 rokov potenciál na 30.000 pracovných miest.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]