magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Európska asociácia paleontológov po prvý raz rokuje na Slovensku
@ Aktuálne -> Región      Jul 01 2008 - 06:23 GMT
(TASR) - Európska asociácia paleontológov zameraných na bezstavovce po prvý raz rokuje na Slovensku. Šesťdesiat odborníkov z 13 krajín sa dnes popoludní stretlo v Spišskej Novej Vsi na šiestej medzinárodnej konferencii, ktorej súčasťou budú aj terénne exkurzie.

"Odborným pracovníkom múzeí a vedeckých inštitúcií chceme priblížiť najvýznamnejšie nálezy z regiónu Spiša, medzi nimi napríklad kosti jaskynného medveďa, ktoré sa našli v Medvedej jaskyni v Slovenskom raji," uviedla pre TASR jedna z organizátorov podujatia Zuzana Krempaská z Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. Spresnila, že od vlaňajška prebieha spoločný slovensko-rakúsky projekt zameraný na výskum výskytu jaskynného medveďa a jaskynného leva na Slovensku. Projekt potrvá tri roky a nálezy budú deponované v Múzeu Spiša. "Doposiaľ máme 120 rôznych kostí jaskynného medveďa a predpokladáme, že pribudnú ďalšie, takže v budúcnosti uvažujeme o vytvorení samostatnej expozície," konštatovala Krempaská.

Účastníci konferencie, ktorej cieľom je prezentácia výsledkov výskumu, ich propagácia v oblasti paleontológie na európskej úrovni a tiež posilnenie vzájomnej spolupráce, absolvujú aj niekoľko terénnych exkurzií. Navštívia napríklad Gánovce neďaleko Popradu, nálezisko pozostatkov neandertálskeho človeka, Medvediu jaskyňu v Slovenskom raji, kde našli kosti jaskynného medveďa, ale aj Dreveník, ktorý je spoločne zo Spišským hradom a jeho okolím zapísaný v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

"Dreveník je unikátnou lokalitou. Našli sa tam pozostatky mastodonta a mamuta borsového, ktorý vyhynul koncom treťohôr. Ide o najsevernejší nález tohto druhu v rámci Slovenska," priblížila Krempaská. Medzi mimoriadne nálezy z regiónu Spiša zaradila aj žraločie zuby z obdobia treťohôr. Našli ich v Hornádskej kotline, ktorá bola pred 40 miliónmi rokov zaliata morom. Krempaská dodala, že nálezy kostí stavovcov sú pre odborníkov dôležité, keďže vďaka nim môžu určiť vek geologických vrstiev.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]