magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Približne 10 miliónov Sk bude KSK stáť prechod na euro
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jul 02 2008 - 09:00 GMT
(TASR) - Približne 10 miliónov Sk (330.972 eur) bude Košický samosprávny kraj (KSK) stáť prechod na euro. Regionálna samospráva bude podľa vedúcej referátu strategických investícií Úradu KSK Marty Vajkunyovej aktívna v postupe proti zneužívaniu vstupu do eurozóny na neodôvodnené zvyšovanie cien tovarov a služieb.

Spolupracovať chce pri tom s kontrolnými orgánmi štátu a kontrolnými mechanizmami mimovládneho sektora, uviedla Vajkunyová počas dnešného odborného seminára k euru pre vedúcich pracovníkov regionálnej samosprávy a organizácií v jej pôsobnosti.

Zdôraznila, že s ohľadom na zásadu nepoškodiť ľudí bude KSK rovnako ako štát zaokrúhľovať platby v prospech občanov a rovnaký postup bude požadovať aj od svojich organizácií, ako sú sociálne zariadenia, múzeá, školy, knižnice a ďalšie.

Zavedenie novej meny prinesie podľa Vajkunyovej pre KSK výhody - odstránenie kurzových rizík v oblasti úverových vzťahov a výhodnejšie finančné transakcie spojené s platbami. K pozitívam patrí aj využitie okamžitých výhod investovania - väčšie zdrojové možnosti pri zabezpečovaní investičných akcií, pretože náklady na ich obstaranie sú výrazne nižšie ako medziročný nárast cien stavebných prác a pohonných látok.

Medzi nevýhody patrí z pohľadu KSK prísna finančná disciplína – finančné kritériá stanovené Európskou investičnou bankou v oblasti úverových podmienok a rešpektovania pravidiel ESA 95.

Na seminári odzneli informácie o vplyve zavedenia eura na územnú samosprávu, jej povinnostiach a ustanoveniach generálneho zákona, vrátane súvisiacej legislatívy.

Košická regionálna samospráva vytvorila pracovnú skupinu pre zavedenie eura, ktorá už vypracovala základné oblasti dopadu zavedenia európskej meny. Urobila revíziu predpisov, všeobecne záväzných nariadení (VZN), platobných poriadkov, poplatkov, platobných výmerov a zmlúv vydaných v kompetencii KSK, ktoré obsahujú finančné vyjadrenie. V súčasnosti pripravuje podklady pre duálne zobrazovanie súm.

Prechod na novú menu kladie dôraz na dostatočné technické zabezpečenie. KSK v rámci informačného systému prevádzkuje viac ako 120 organizácií s 1046 užívateľmi.

V rámci komunikačnej stratégie k zavedeniu eura KSK poskytuje ďalšie informácie pre občanov a organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aj na svojej web stránke www.vucke.sk.
(1 EUR = 30,214 SKK)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]