magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Po niekoľkoročnej stagnácii vzrástol záujem o plynový pohon automobilov
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jul 04 2008 - 11:47 GMT
(TASR) - Po niekoľkoročnej stagnácii sa medzi motoristami na Slovensku opäť zvýšil záujem o využívanie splynovacích zariadení na pohon automobilov. Podľa prevádzkovateľov to spôsobilo zrušenie spotrebnej dane na propán-bután a rastúce ceny ropy na svetových trhoch.

"Kým vlani sme inštalovali plynový systém mesačne do štyroch áut, v súčasnosti je naše pracovisko plne vyťažené a denne robíme jeden automobil," uviedol pre TASR Jaroslav Kmeco, konateľ spoločnosti Energas v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie.

Toto pracovisko začalo montovať splynovače ako prvé v rámci celej republiky ešte v roku 1994. Po prvotnom veľkom záujme o alternatívny plynový pohon začiatkom 90. rokov nastal v ostatných rokoch extrémny pokles. Kým vtedy montovali v rámci celého Slovenska 300 až 400 súprav mesačne, vlani to bola už len desiatka. Zvrat prišiel až po tom, keď vláda rozhodla o zrušení spotrebnej dane na toto alternatívne automobilové palivo, povedal Kmeco.

Prekážky v rozširovaní áut na ekologický a lacnejší plynový pohon vidia prevádzkovatelia montážnych pracovísk ešte v legislatíve.
"Najväčším kameňom úrazu je súhlasné stanovisko výrobcu alebo importéra automobilov, ktoré sa nikde vo svete nevyžaduje. Ak skúšobňa vozidlo v náročných testoch overí, nevidím dôvod, prečo by mal dávať výrobca súhlas. Je to vec majiteľa vozidla," domnieva sa Kmeco.

Pri vstupnej investícii 20.000 Sk (660,15 eura) až 36.000 Sk (1188,27 eura) a súčasných cenách plynu na čerpacích staniciach je prevádzka automobilu so splynovaním systémom v porovnaní s benzínom alebo naftou až o polovicu lacnejšia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]