magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Z chodníkov v rokoline Piecky odstránili asi 20 stromov
@ Aktuálne -> Región      Jul 18 2008 - 11:38 GMT
(TASR) - Popadané stromy, ktoré vyvrátila silná búrka sprevádzaná vetrom, odstraňovali dnes z turistického chodníka v rokline Piecky v Slovenskom raji pracovníci Prevádzky obecných služieb v Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves.

Starosta obce a predseda Mikroregiónu Slovenský raj Štefan Labuda pre TASR konštatoval, že v národnom parku je na relatívne malej ploche 245 km chodníkov. O spriechodnenie atraktívnych lokalít ako sú rokliny Suchá Belá, Piecky, Veľký a Malý Sokol, Kyseľ, Prielom Hornádu a ďalšie, kde sú technické pomôcky, teda kovové alebo drevené rebríky, sa starajú samosprávy. "Napríklad v Sokolej doline v dåžke asi 3,5 km sa turista dostane za pomoci rebríkov z výšky 500 metrov nad morom do výšky 1000 metrov. Najnavštevovanejšou je roklina Suchá Belá a najmä Dobšinská ľadová jaskyňa," spresnil starosta Hrabušíc.

Koordinátor prác Štefan Hrabovský z Prevádzky obecných služieb konštatoval, že o dôsledkoch búrky sprevádzanej vetrom ich informovali členov Horskej záchrannej služby z oblastného strediska Slovenský raj, ktorí pravidelne kontrolujú priechodnosť roklín. "Ohlásili nám, že od ústia rokliny Piecky po jej vrchol je asi dvadsať popadaných stromov".

Medzi zahraničnými návštevníkmi Slovenského raja dominujú Poliaci, no silne zastúpení sú aj Češi a v ostatných rokoch objavili tento kút Slovenska Holanďania i Angličania, čo potvrdila aj malá anketa medzi samotnými turistami. Holanďanov láka do Slovenského raja predovšetkým nádherná príroda. Poniektorí si dokonca kúpili nehnuteľnosti či pozemky v bezprostrednom susedstve Slovenského raja.

Miestni podnikatelia v cestovnom ruchu nepovažujú začiatok tohtoročnej letnej sezóny za najlepší. Dôvody mierneho poklesu návštevnosti vidia v posilňovaní slovenskej koruny. Predovšetkým Poliaci, ale ani turisti z Českej republiky netaja, že dovolenka na Slovensku je pre nich drahšia ako v minulosti. "Silnou konkurenciou sú aj lacnejšie dovolenky v zahraničí, napríklad pobyty pri mori," uviedol Labuda. Dodal, že vstupné do Slovenského raja sa oproti vlaňajšku nezmenilo. Dospelí zaplatia 40 Sk (1,32 euro), deti a dôchodcovia polovicu. Samospráva investuje všetky získané prostriedky spätne do rozvoja cestovného ruchu. Okrem údržby a obnovy technických zariadení na turistických chodníkoch si čoraz viac financií vyžaduje zber a likvidácia odpadu v národnom parku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]