magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci rozhodli o úrovňom riešení dopravy pri pripravovanom Auparku
@ Aktuálne -> Doprava      Aug 01 2008 - 12:16 GMT
(TASR) - O úrovňovom riešení dopravy na Námestí osloboditeľov s podmienkou bezkolízneho riešenia pre chodcov rozhodli dnes na mimoriadnom rokovaní poslanci košického Mestského zastupiteľstva (MsZ).

Uznesením zároveň zaviazali primátora mesta Františka Knapíka rokovať s investorom HB Reavis Group o dodatku k platnej kúpnej zmluve z roku 2004 a rozšírení záväzku investora o vybudovanie polyfunkčnej pasáže - podchodu pre chodcov v priestore križovania s Južnou triedou na jeho náklady.

Poslanci ďalej schválili prenájom ďalších 2351 metrov štvorcových pozemkov v hodnote vyše 1,8 milióna Sk (59.749 eur) pre Aupark Košice, spol. s r.o. na 99 rokov pre výstavbu nákupno-zábavného centra s výškou nájmu 752 Sk (24,96 eura) za meter štvorcový a rok.

MsZ odobrilo uzavretie zmluvy o budúcej kúpnej zmluve na tieto pozemky po ukončení výstavby Auparku s tým, že ich cena a ďalšie zmluvné podmienky budú v súlade s platnými predpismi a odsúhlasí ich mestské zastupiteľstvo.
Poslanci vzali na vedomie aj verejný prísľub investora HB Reavis Group, že do úrovňového riešenia dopravy na Námestí osloboditeľov investuje 270 miliónov Sk (8,96 milióna eur).

"Pre Košičanov aj pre investora je to dôležitá informácia, že samosprávne orgány mesta rozhodli, ako ďalej v problematike výstavby Auparku, čo sa týka organizácie dopravy," uviedol po rokovaní Knapík. Zdôraznil, že dôležité je to hlavne pre investora a jeho ďalšie plánovanie kapacít na začatie 1. etapy výstavby, ktorá by sa mohla začať na jeseň. Primátor v riešení vidí prínos aj pre obyvateľov mesta z hľadiska menšej záťaže. Zároveň však nevylúčil, že ak to budú vyžadovať okolnosti a finančné možnosti mesta, bude sa riešiť doprava v lokalite aj mimoúrovňovo, na čo však treba najmenej 500 miliónov Sk (16,59 milióna eur), ktoré mesto teraz potrebuje inde.

Investor hodnotí rozhodnutie MsZ ako pragmatické a zodpovedné, pretože podľa neho vytvára cestu nielen jeho investícii vo forme Auparku, ale odblokuje celé územie Námestia osloboditeľov aj pre iných investorov.

"Celková kumulovaná investícia do územia okrem našich troch miliárd Sk (99,58 milióna eur) bude potom približne sedem miliárd Sk (232,35 milióna eur), keďže sa tam pripravuje aj výstavba dvoch hotelov," uviedol pre TASR hovorca HB Reavis Group Roman Karabelli. Investora Auparku však podľa jeho slov prekvapila požiadavka mesta vybudovať nákupnú pasáž, keďže v minulosti práve tento jeho návrh košický Útvar hlavného architekta neodsúhlasil. "Sme však pripravení o tejto otázke s mestom rokovať," dodal Karabelli.

Na rokovanie MsZ prišla aj skupina občanov - odporcov Auparku. Žiadala stiahnuť tento bod z rokovania a snažila sa presvedčiť poslancov, že Aupark na Námestie osloboditeľov nepatrí. Podľa primátora Knapíka sa však tým len plnia dlhodobé zámery využitia tejto plochy a investor kupoval pozemok len s podmienkou, že tam postaví Aupark.

Investor chce začať stavbu, ak neprídu nepredvídané prekážky, ešte v tomto roku a dokončiť ju v roku 2010.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]