magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

DPMK uviedol do praxe nové linkové vedenie na optimalizáciu MHD
@ Aktuálne -> Doprava      Aug 03 2008 - 13:48 GMT

Podľa nových cestovných poriadkov a na zmenených trasách niektorých liniek so zmenenými názvami cestujú od dnešnej polnoci používatelia mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) uviedol po niekoľkomesačnej príprave do praxe nové linkové vedenie, od ktorého očakáva optimalizáciu MHD, jej lepšiu koordináciu, vyššiu frekvenciu spojov a ich dostupnosť, eliminovanie neefektívnych liniek a zároveň racionalizáciu v nákladoch.

Podľa generálneho riaditeľa DPMK Michala Tkáča ide o najväčšiu zmenu v organizácii košickej MHD za posledných 10 rokov. V pohotovosti sú od rána všetky zložky DPMK a situáciu monitorujú tak, aby nábeh, ktorý sprevádza rozsiahla informačná kampaň, bol optimálny.

Riaditeľ dopravy a techniky Robert Nagy uviedol, že v novom linkovom vedení DPMK riešil okrem iného dva problémové úseky - sídlisko ahanovce a Mestskú časť Šaca. Menšie mestské časti, rovnako ako tie, ktoré nemajú vysoký počet cestujúcich, optimalizovali a znížili počty spojov, alebo vymenili veľkokapacitné autobusy za menšie.

"Cestujúci sa dočká pravidelnejšej dopravy. Tým, že výrazne klesá počet liniek, tie linky, ktoré ostávajú, budú hustejšie a pravidelnejšie. Náš zámer je, aby sa cestujúci vo veľkých mestských častiach, v centre a na hlavných ťahoch nemusel učiť cestovný poriadok, aby jednoducho prišiel na zastávku a do pár minút mu prišiel jeho spoj," vysvetlil Nagy.

Kostru košickej MHD budú naďalej tvoriť električky a trolejbusy, doplnené autobusmi. Z menších mestských častí sa cestujúci dopraví autobusom k najbližšiemu prestupnému bodu, kde bude mať časovo optimálne navolený a bezkolízny prestup. Interval v takzvanom sedle (mimo špičky) bude oproti doterajším 30 minútam kratší o polovicu.

Nové linkové vedenie bude zabezpečovať 142 autobusov, 18 trolejbusov a 58 električiek.

Popri nových názvoch zastávok sú novinkou v košickej MHD aj zastávky na znamenie a zadefinované zastávky bez povinného nastupovania prednými dverami, s povinným nástupom prednými dverami a povinným nástupom prednými dverami v čase od 20.00 do 5.00 h.

Podrobnejšie informácie o zmenách v linkovom vedení košickej MHD nájdu cestujúci jednak na internetovej stránke www.dpmk.sk, vo vydaných informačných brožúrach, na bezplatnej infolinke 0800 185 145, ktorá bude od 15. augusta spoplatnená, na linke 6 407 404 a odpovede dostanú aj na mailovej adrese [email protected].

(TASR)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]