magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Viniť prvovýrobu zo zvyšovania cien je podľa ZPDaOS neobjektívne
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Aug 04 2008 - 11:36 GMT
(TASR) - Viniť zo zvyšovania cien potravín v čase prechodu SR na euro len spracovateľov a prvovýrobcov nepovažuje za objektívne podpredseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností (ZPDaOS) SR a predseda PD v Kluknave Václav Fabrici.

"Tento fenomén ovplyvňuje hlavne enormný nárast cien energie a následne všetkých vstupov do výroby," uviedol Fabrici pre TASR. Aj preto iniciatíva Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) o nezvyšovaní cien potravín sa ZPDaOS a prvovýrobcom zdá, podľa jeho vyjadrenia, "prinajmenšom špekulatívna".

"Nie sme proti tomu, aby sa ceny potravín nezvyšovali, ale pokiaľ obchodníci od nás, od výrobcov potravín žiadajú, aby sme sa zaviazali nezvyšovať ceny, tak to môžeme splniť len vtedy, ak sa na nezvyšovanie cien potravín zaviažu aj naši dodávatelia energie, služieb a materiálových vstupov," uviedol Fabrici. Pokiaľ sa nenaplnia tieto podmienky, tak podľa jeho názoru brať na zodpovednosť tých, ktorí to nemôžu ovplyvniť, je prinajmenšom nezodpovedné.

"Pýtame sa preto kompetentných, či je vôbec možné v trhovej ekonomike zaručiť takéto podmienky pre našich prvovýrobcov. Ak áno, radi to uvítame a pripojíme sa k ich vyhláseniu. Pokiaľ nie, tak nemláťme prázdnu slamu, nevymýšľajme pochybné iniciatívy, nezavádzajme politikov a hlavne našich spotrebiteľov," vyjadril sa Fabrici.

Podľa jeho mienky prvovýrobcovia sú pri tvorbe cien dopestovaných komodít tlačení do kúta. "Z jednej strany nás tam tlačia nerovné podmienky spoločnej poľnohospodárskej politiky v rámci EÚ. Len pre pochopenie uvediem krátke porovnanie: naši najbližší susedia v ČR a Maďarsku dostávajú celkové podpory do poľnohospodárstva prepočítané na hektár poľnohospodárskej pôdy až dvojnásobne vyššie a priemer EÚ je dokonca štvornásobný v porovnaní so Slovenskom." Pri rovnakých a veľa ráz aj vyšších vstupoch náklady na jednotku produkcie musia byť podľa Fabriciho zákonite vyššie ako v ostatných krajinách EÚ. Toto bol, ako pripomenul, aj jeden zo základných dôvodov obrovského poklesu poľnohospodárskej produkcie, hlavne v živočíšnej výrobe na Slovensku.

"Na druhej strane nás obchodníci tlačia znižovať ceny veľakrát dokonca aj na úkor podstaty. Vyhrážajú sa nám dovozom potravín zo zahraničia, kde by mali byť ceny nižšie, hlavne z dôvodu vyšších podpôr. Je to začarovaný kruh. Pokiaľ to chceme riešiť, tak rozhodujúci krok by mala urobiť vláda," myslí si podpredseda ZPDaOS.

"V prvom rade by mala zvýšiť štátnu pomoc pre poľnohospodárstvo aspoň na úroveň susedných krajín. Ïalej žiadame vládu o zavedenie do praxe zákona o neprimeraných obchodných vzťahoch, ktorý nadobudne platnosť 1. januára 2009," dodal Fabrici.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]