magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zodpovedných majiteľov psov chce mesto motivovať znížením dane za psa
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 11 2008 - 08:17 GMT

(TASR) - Majiteľov psov, ktorí sa vzorne starajú o svojich štvornohých miláčikov, plánuje košická radnica zvýhodniť nižšími poplatkami. Mesto pripravuje novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach, ktorá sa bude týkať dane za psa.

"Cieľom predkladanej novely je motivovať majiteľov, ktorí sú zodpovední a o svojho psa sa starajú," uviedol pre TASR námestník primátora Marek Vargovčák. Spresnil, že novela predpokladá určité daňové zvýhodnenie tých, ktorí psa dajú napríklad začipovať, ktorí ho budú mať sterilizovaného, vezmú si psa z útulku, alebo s ním podstúpia takzvanú skúšku mestského psa. Ten po absolvovaní výcviku v kynologickom klube by mal preukázať, že sa vie slušne správať na verejnosti, poslúchať majiteľa a nie je agresívny voči okoliu.

Vargovčák nemá obavy, že by daňové zvýhodnenie vzorných psíčkarov ochudobnilo zásadne mestskú pokladnicu. Ako uviedol, v súčasnosti podľa odhadov košických veterinárov je v meste približne 20.000 psov. Poplatky, ktoré za nich magistrát získa, sú približne 5,3 milióna Sk (175.927 eur), čo je zhruba za 5000 psov.

"Nemyslím si, že výpadok v príjmoch by mal byť až taký dramatický, aby to mesto poškodilo," uviedol viceprimátor. Podľa neho hlavným zámerom je ukázať majiteľom, ktorí sa o psa príkladne starajú, že mesto si ich postoj váži.
V súčasnosti sa o návrhu v Košiciach diskutuje a názory môžu občania posielať aj priamo viceprimátorovi na jeho adresu [email protected]. Námestník predpokladá, že po schválení v mestskom zastupiteľstve by mohlo novelizované VZN platiť od budúceho roka.

Pôvodne Vargovčák prišiel s návrhom úplne zrušiť dane za psa. Po diskusiách s odborníkmi však mesto dospelo k názoru, že motivačne bude lepšie pôsobiť zníženie daní pre zodpovedných psíčkarov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]