magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania sa obávajú likvidácie leteckej nemocnice, začali petičnú akciu
@ Aktuálne -> Zdravie      Aug 14 2008 - 16:47 GMT

(TASR) - Takmer 2000 podpisov občanov Košíc a okolia získali k dnešnému dňu organizátori petície Za záchranu košickej Leteckej vojenskej nemocnice (LVN), a.s. Košice. Zorganizovalo ju rovnomenné občianskej hnutie a podľa predsedníčky petičného výboru Danice Klinckovej ju po skončení chcú odovzdať najvyšším ústavným činiteľov.

Hnutie, ako dnes informovali jeho členovia na tlačovej konferencii, reagovalo na návrh vlády SR z 9. júla o bezodplatnom prevode LVN, a.s. Košice z pôsobnosti Ministerstva obrany (MO) SR na Ministerstvo zdravotníctva SR s odôvodnením, že nemocnica poskytuje len 10 percent objemu činností zložkám MO SR a Ministerstva vnútra (MV) SR, čo podľa organizátorov petície nie je pravda.

S ohľadom na jedinečnosť nemocnice, doterajšie výsledky, vysokú kvalitu zdravotnej starostlivosti a ekonomické ukazovatele považuje občianska iniciatíva zámer vlády za nepochopiteľný a preto chce podľa Klinckovej vyvolať o ňom otvorený dialóg a hľadať dlhodobé a efektívne rozhodnutie.

"Pýtame sa, kto zabezpečí činnosti LVN s ohľadom na civilnú ochranu a leteckú špecializáciu, kto zabezpečí nielen kvantitatívne, ale hlavne kvalitatívne starostlivosť pre vlani hospitalizovaných a liečených takmer 370.000 pacientov a 110.000 pacientov z celej spádovej oblasti," uviedla Klincková.

Organizátori nastolili aj otázku, čo to bude stáť a v akom časovom horizonte sa to udeje. Do LVN sa má údajne sťahovať Detská fakultná nemocnica, ktorú už raz presťahovali pred piatimi rokmi a jej bývalý areál na Moyzesovej ulici chátra. "Zatiaľ môžeme len dúfať, že ide o nedorozumenie a nie likvidáciu nemocnice," dodala Klincková.

"Ministerstvo obrany SR nechce zrušiť vojenskú nemocnicu v Košiciach. Tieto informácie sú nepravdivé," uviedol k iniciatíve hovorca rezortu Vladimír Gemela. Zdôraznil, že prevádzajú len akcie nemocnice v Košiciach na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Dôvodom podľa neho je zefektívnenie činnosti vojenského zdravotníctva v podmienkach ministerstva obrany.

"Ozbrojené sily zredukovali v minulosti svoje počty z pôvodných približne 50.000 vojakov na okolo 16.000 vojakov. Projekt, ktorý schválila vláda SR, hovorí o prevode akcií vojenskej nemocnice v Košiciach a tiež o zlúčení vojenskej nemocnice v Bratislave s nemocnicou Ministerstva vnútra SR. Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku bude naďalej plniť stanovené úlohy," informoval Gemela. Nemocnica v Košiciach slúži pre približne 100.000 ľudí v regióne Košice - okolie. Podľa Gemelu je preto logické, keď bude patriť pod ministerstvo zdravotníctva. "Úlohy leteckej medicíny bude nemocnica v Košiciach plniť i naďalej, čiže aj po prevode akcií. Takže nie je pravda, že by malo byť ohrozené plnenie úloh leteckej medicíny," dodal hovorca.

"Zatiaľ nemáme žiadne oficiálne pokyny ohľadom zmeny v rozsahu činností LVN, nemocnica pracuje v nezmenenom režime," uviedol k petícii zástupca riaditeľa nemocnice Peter Fedorčuk. Podľa jeho slov rozhodnutie vlády o prevode akcií LVN na Ministerstvo zdravotníctva SR, pokiaľ sa činnosť vojenskej nemocnice nemení, nemá žiadny vplyv na ďalšiu pôsobnosť LVN, naopak, "môžu byť vytvorené priaznivejšie podmienky pri uzatváraní zmlúv so zdravotnými poisťovňami, predovšetkým Všeobecnou zdravotnou poisťovňou".

Ako informovali občianski aktivisti na tlačovej konferencii, do budov a zariadenia LVN sa investovalo za posledné tri roky skoro 110 miliónov Sk (3,65 milióna eur) a niektorí členovia petičného výboru sú toho názoru, že v tomto prípade ide o ekonomický záujem úzkej skupiny ľudí". Bližšie ich však nechceli špecifikovať. Okrem vysokej odbornosti a kvalite pracovísk LVN poukazovali na fakt, že ako jediná v republike je schopná efektívne zasahovať pri mimoriadnych udalostiach a zriadiť napríklad mobilnú poľnú nemocnicu. Iniciátori petície nie sú proti zaradeniu LVN pod správu MZ SR, ale so zachovaním jej doterajšieho stavu.

Za zachovanie LVN sa zasadzuje aj Slovenský letecký zväz. Podľa jeho prezidenta Miroslava Gregu mu to pripomína časy, keď sa rozhodlo o zrušení Vojenskej leteckej akadémie gen. Milana Rastislava Štefánika a "teraz to ľutujeme". Proti zmenám je aj Regionálne združenie zdravotne ťažko postihnutých Aura.

LVN v Košiciach má ako zdravotnícke zariadenie 150-ročnú tradíciu. Je to jediné akreditované pracovisko MO SR, MDPT SR a MV SR a jediné leteckolekárske pracovisko schválené pre letecký personál celej EÚ. Pri hodnotení kvality za roky 2007-2008 skončila medzi štátnymi zariadeniami na 1. mieste a medzi ostatnými na 3. mieste. Je jednou z 23 poisťovňami zazmluvnených kmeňových nemocníc SR.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]