magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Železničnej nemocnici začali robiť operácie kàčových žíl laserom
@ Aktuálne -> Medicína      Aug 31 2008 - 18:03 GMT

(TASR) - Operácie kàčových žíl laserom začali ako prví na východnom Slovensku robiť na chirurgickom oddelení Železničnej nemocnice v Košiciach. Prvým pacientom bol v týchto dňoch hasič, ktorý už po 24 hodinách mohol nastúpiť do pracovnej zmeny.

"Práve to je výhoda laserovej metódy oproti klasickej operácii varixov (kàčových žíl), že pacient za krátky čas môže ísť do pracovného procesu. Preto je laserový chirurgický zákrok vyhľadávaný u pacientov," uviedol pre TASR riaditeľ nemocnice Michal Adami. Informoval, že tento spôsob operácie začali robiť práve na podnet pacientov. Aj keď požiadavky vyšli zo železničiarskeho prostredia, prvým bol paradoxne hasič. Pripravených je v poradovníku už ďalších 30 čakateľov.

Podľa Adamiho trápia kàčové žily každého tretieho až štvrtého obyvateľa, hlavne tam, kde je človek v pracovnom procese denno-denne na nohách. Laserovú operáciu varixov hradí poisťovňa, pacient si však na špeciálne materiály dopláca.

Adami tiež informoval, že košická Železničná nemocnica, pod ktorú patrí 26.000 pacientov, je špecifická okrem iného takzvanou priamou kapitáciou. Znamená to, že obvodní lekári sú jej zamestnancami. "O pacienta na chirurgii sa staráme od prvého kontaktu, cez operáciu až po prepustenie a rehabilitáciu," dodal riaditeľ.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]