magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vládny špeciál s účastníkmi tragickej nehody pristál na košickom letisku
@ Aktuálne -> Doprava      Sep 08 2008 - 08:59 GMT
Slovenský špeciál pristál 7. septembra 2008 o 21. hodine v Košiciach s cestujúcimi, ktorí prežili dnešnú haváriu slovenského autobusu v blízkosti chorvátskeho mesta Gospiè. Na snímke príbuzní a známi medzi novinármi èakajú na prílet špeciálu

(TASR) - Časť účastníkov tragickej dopravnej nehody v Chorvátsku sa včera večer vrátila do vlasti. Vládny špeciál pristál krátko pred 21.00 h na letisku v Košiciach. Na príletovej ploche na nich čakal autobus a desať sanitiek.

Na palube lietadla pricestovalo 26 ľudí, z toho väčšia časť s ľahkými zraneniami, menšia časť sa vrátila v poriadku, informoval minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš, ktorí dovolenkárov na spiatočnej ceste sprevádzal spolu s ministrom zdravotníctva SR Richardom Rašim.

V príletovej hale letiska, kde sa zhromaždili aj príbuzní, zriadili provizórnu ambulanciu a vracajúcich sa lekári predbežne vyšetrili. Šestnásti z pacientov absolvujú ďalšie vyšetrenia na traumatologickej klinike FN Louisa Pasteura v Košiciach. Pre tých, čo nechceli ísť na ošetrenie a odišli domov, budú lekári v pohotovosti na čísle 155.

Kubiš informoval, že piati zranení sú v chorvátskej nemocnici v Gospiči, traja na traumatológii v Záhrebe a jeden na neurológii v Rijeke.

U 14 osôb, ktorí pri tragickej nehode zahynuli, prebieha stále identifikácia, čiže stále sa o nich hovorí ako o nezvestných, povedal Kubiš.

Ako ďalej uviedli obaja ministri, informovanosť príbuzných bola komplikovaná, pretože nešlo o dovolenku cez cestovnú kanceláriu ale o súkromný zájazd. Všetky zoznamy má však k dispozícii MZV SR. O ľuďoch, ktorí sú hospitalizovaní na úrazovej klinike v Košiciach sa môžu príbuzní informovať priamo tam, alebo cez číslo 155.

Raši informoval, že účastníkom nehody poskytli aj psychosociálnu pomoc. Dodal, že po ukončení ošetrovania pacientov na košickej úrazovke cestuje ešte v noci späť do Chorvátska, kde prejde všetky nemocnice s našimi pacientmi. Podľa ich stavu budú ďalej v spolupráci chorvátskych a slovenských lekárov organizovať ich ďalší transport.

Nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku si včera vyžiadala 14 obetí na ľudských životoch, 19 osôb bolo hospitalizovaných, z toho dve osoby sú v kritickom stave.

Ako informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Erik Tomáš, autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice zišiel zatiaľ z nezistených príčin z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. V autobuse bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Príčina tragédie nie je zatiaľ známa. "Pracuje sa s dvoma verziami. Jedna je spánok vodiča, druhá defekt pneumatiky," zhrnul Tomáš.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]