magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zvýšenie minimálnej mzdy nespôsobí prepúšťanie na východe Slovenska
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Sep 18 2008 - 14:23 GMT

(TASR) - V súvislosti s pripravovaným zvýšením minimálnej mzdy zo súčasných 8100 Sk (268,87 eura) na 8900 Sk (295,42 eura) nehrozí vo firmách v pôsobnosti OZ KOVO v Prešovskom a Košickom kraji prepúšťanie, či ekonomický kolaps. Ukázal to prieskum, ktorý si odborári urobili v 105 podnikoch, kde pracuje vyše 35.000 zamestnancov.

"Prieskum ukázal, že sú rezervy na zvýšenie minimálnej mzdy v subjektoch, kde pôsobíme a nazdávame sa, že obdobná situácia je aj v ďalších podnikoch," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Košiciach člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Informoval, že u zamestnávateľov v pôsobnosti OZ KOVO nejaké veľké výhrady nezaznamenávajú, skôr ich deklaruje Republiková únia zamestnávateľov alebo Asociácia zamestnávateľských zväzov. "Avšak oni tiež hovoria o tom, že to nie je ekonomický problém, ale skôr problém malých živnostníkov, ktorým sa zvýšia odvodové náklady," zdôraznil Balica.

OZ KOVO v Prešovskom a Košickom kraji na rokovaní 17. septembra prijal k novej minimálnej mzde stanovisko, v ktorom okrem iného konštatuje, že Európska únia má štatút sociálnej Európy, preto Slovensko v tejto dimenzii nemôže ostať bokom.

"Súčasná výška minimálnej mzdy nás radí na piatu najnižšiu priečku v EÚ. Slovensko má pritom najvyššiu produktivitu práce, ale najnižšie mzdy v rámci krajín V4. Ambíciou vlády by mal byť postupný pomer minimálnej mzdy na úroveň najmenej 60 % priemernej mzdy tak, ako to ustanovuje Európska sociálna charta a k čomu vládu SR vyzval Európsky výbor pre sociálne práva ešte v roku 2005," zdôrazňuje sa v stanovisku kovákov.

V tejto súvislosti Balica pripomenul, že súčasný pomer minimálnej a priemernej mzdy v SR je len 40,21 % a životné náklady sa zvyšujú, najmä u základných životných potrieb, ako sú potraviny, energie či doprava.

Kováci sú podľa Balicu toho názoru, že zamestnávatelia a podnikatelia sa neobávajú ani tak samotného zvýšenie najnižšej minimálnej mzdy, ale skôr dôsledkov tejto legislatívnej zmeny na ďalšie druhy minimálnej tarifnej mzdy podľa stupňa pracovnej namáhavosti, ktorých je celkove šesť.

Od roku 1996 upravovali minimálnu mzdu na Slovensku 13-krát z pôvodných 2700 Sk (89,62 eura) na tohtoročných 8100 Sk (268,87 eura).   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]