magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Deň otvorených dverí v storočnej budove Divízie
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 23 2008 - 10:47 GMT

(SITA) – Pri príležitosti storočnice historickej budovy tzv. Divízie, v ktorej v minulosti sídlilo armádne veliteľstvo, pripravili na piatok 26. septembra od 10:00 do 18:00 Deň otvorených dverí pracovníci Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorý má v súčasnosti v tomto objekte sídlo.

„Návštevníci si budú môcť prezrieť historickú budovu Divízie so sprievodcom a odborným výkladom. Pred budovou Divízie uvidia kultúrny program v podaní žiakov stredných škôl, hudbu Divadla Romathan, spevácku skupinu Košicki parobci, tanečnú skupinu Diamant, detský folklórny súbor Železiarik, folklórnu skupinu Beľanka z Košickej Belej,“ informovala dnes agentúru SITA hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Na nádvorí budovy Divízie predstavia svoje práce žiaci a študenti stredných škôl – umeleckí kováči, stolári, záhradníci, mladí výtvarníci, fotografi, reštaurátori, aj klienti vybraných sociálnych zariadení z Košického kraja. Svoje výrobky ukážu pekári a cukrári, študenti zdravotných škôl poskytnú poradenstvo i meranie tlaku, žiaci dopravnej priemyslovky predvedú historické modely železníc. V školskom stredisku služieb na Továrenskej ulici (vzdialenej od budovy 200 m) poskytnú učni holičské, kozmetické a kadernícke poradenstvo a služby.

„Úrad KSK chce pri tejto príležitosti priblížiť občanom regionálnu samosprávu, ktorá má v zriaďovateľskej pôsobnosti 82 stredných škôl a školských zariadení, štyri nemocnice - v Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Michalovciach, Trebišove, 14 sociálnych zariadení - domovy dôchodcov, domovy sociálnej starostlivosti, krízové centrá, 24 kultúrnych inštitúcií - divadlá, múzeá, galérie, osvetové strediská, knižnice. KSK sa stará o údržbu dvetisíc kilometrov ciest II. a III. triedy, regionálny rozvoj Košického kraja a má aj ďalšie kompetencie,“ priblížila oblasť pôsobenia Bobríková.

Bývalý veliteľský dom naprojektoval pre potreby vojska budapeštiansky staviteľ Josef Kauser v rokoch 1900-1904. O dva roky neskôr ho začal stavať Eugen Halmos. Kolaudácia sa uskutočnila v roku 1908. Secesná budova bola v tom čase najväčšou a najmodernejšou budovou v meste. Budova divízie bola navrhnutá veľmi progresívne, so širokým uplatnením železobetónových konštrukcií, čo bolo začiatkom storočia v Košiciach prevratnou novinkou. Za čias Rakúsko-Uhorska tu sídlilo veliteľstvo 6. armádneho zboru, za prvej ČSR veliteľstvo 11. divízie - odtiaľ aj názov budovy. Po vojne v nej až do roku 1996 sídlilo vojenské veliteľstvo.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]