magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Viac ako polovica pozemkov pod cestami nie je vysporiadaná
@ Aktuálne -> Doprava      Nov 10 2008 - 10:49 GMT

(TASR) Viac ako polovica pozemkov pod komunikáciami v meste Košice nie je doposiaľ majetkovo vyrovnaná.

Mesto by na ich kúpu potrebovalo viac ako 2 miliardy Sk (66,38 milióna eur), uviedla pre TASR hovorkyňa Magistrátu mesta Košice (MMK) Lucia Mihoková v reakcii na vládny návrh zákona o opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a VÚC.

Správa komunikácií Košice (SKK) má v správe všetky cesty, ktoré prešli v roku 1991 v zmysle zákona o majetku obcí z vlastníctva štátu na mesto Košice aj so záväzkom vysporiadať pozemky pod nimi.

"Návrh zákona pravdepodobne nerieši túto problematiku. Oddelenie správy majetku doposiaľ využívalo nástroje navrhované v zákone a postupuje tak aj v súčasnosti. Je to jeden z možných spôsobov majetkovoprávneho vysporiadania. SKK však vzhľadom na rozsah a finančnú náročnosť vzniknutých záväzkov navrhuje skôr návrat k pôvodnému modelu, aby povinnosť vysporiadať pozemky prešla späť na štát," uviedla Mihoková.

Štát v minulosti delimitoval na mesto Košice objekty, ktoré sú vybudované na majetkovo nevysporiadaných pozemkoch. Mesto, pripomenula hovorkyňa, dostalo pri delimitácii prísľub, že na majetkovoprávne vysporiadanie takýchto pozemkov dostane potrebné finančné prostriedky. "Doposiaľ ich však nedostalo a má pri užívaní alebo rekonštrukcii objektov umiestnených na takýchto pozemkoch problémy. Vlastníci žiadajú, aby samospráva od nich pozemky odkúpila za cenu minimálne podľa znaleckého posudku. Vzhľadom na počet a rozsah týchto prípadov mesto ich žiadostiam nevie vyhovieť," povedala Mihoková. Mesto, ako sa ďalej vyjadrila, sa necitlivými legislatívnymi zásahmi štátu v minulosti dostalo do komplikovanej situácie a legislatívno-právne oddelenie MMK v tejto súvislosti eviduje niekoľko súdnych sporov v týchto veciach.

Medzi delimitované objekty na nevysporiadaných pozemkoch patria predovšetkým komunikácie, kultúrne domy v mestských častiach, požiarne zbrojnice a iné budovy. Z pohľadu mesta Košice je najdôležitejšie, aby sa takýto zákon nevzťahoval iba na objekty, ktoré budú delimitované v budúcnosti, ale aby pomohol doriešiť prípady aj delemitovaných objektov, dodala Mihoková.

Na základe zákona o prechode niektorých pôsobností z orgánov štátnej správy na obce a VÚC bol k 1. júlu 2002 mestu Košice delimitovaný majetok aj majetok základných škôl a školských zariadení. Oddelenie školstva MMK eviduje nevysporiadané pozemky pod školami a školskými zariadeniami v prípade 16 budov. V jednom prípade pozemok pod budovou školy na základe zmluvy už vysporiadali.

Vyriešenie vlastníctva pozemkov pod stavbami môže územná samospráva podľa právnej normy, ktorú schválila vláda 29. októbra, realizovať formou zámennej zmluvy. Toto riešenie predpokladá, že obec alebo VÚC disponuje pozemkami, ktoré bude môcť využiť individuálne formou zámennej zmluvy. Ako náhradný pozemok možno použiť len pozemok rovnakého druhu, ako bol pôvodne pozemok pred zastavaním, pričom sa zohľadní aj primeranosť výmery a bonity pôdy. Z dôvodu poskytnutia adekvátnej náhrady vlastníkom zastavaných pozemkov môže byť náhradný pozemok poskytnutý len v tom istom katastrálnom území, vo väčších obciach a mestách len v rámci ich územia.

Ak obec nenájde náhradný pozemok, bude ho hľadať Slovenský pozemkový fond, ktorý môže vlastníkovi poskytnúť aj finančnú náhradu, ak nenájde vhodné parcely. Obce môžu do vyrovnania sa s vlastníkom zriadiť na pozemok vecné bremeno. To znamená, že ho budú môcť využívať a vlastník to bude musieť akceptovať. Vecné bremeno nezakladá vlastnícke právo k pozemkom a nie je definitívnym riešením.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]