magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Do tendra na DVB-T sa prihlásili štyria záujemcovia
@ Aktuálne -> Médiá      Nov 20 2008 - 16:54 GMT
(SITA) - Do výberového konania na prevádzkovateľa digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T) sa prihlásili štyria záujemcovia. Ako vo štvrtok informoval Telekomunikačný úrad SR (TÚ), ponuky predložili slovenské spoločnosti Telecom Corp. a Towercom a zahraničné spoločnosti Valtech Communications Inc. z Kanady a Österreichische Rundfunksender GmbH & CoKG (ORS) z Rakúska. Úrad podľa jeho hovorcu Romana Vavra až do odstránenia prekážok, ktoré súvisia s predbežným opatrením, neurobí žiadne faktické ako aj právne úkony vo výberovom konaní. V súčasnosti je totiž tender na DVB-T zablokovaný predbežným opatrením vydaným bratislavským okresným súdom na žiadosť spoločnosti Telecom Corp, ktorým súd nariadil TÚ zdržať sa akýchkoľvek úkonov v súvislosti s tendrom.

Spoločnosť Towercom, a.s. (bývalé Rádiokomunikácie) zabezpečuje prevádzku televízneho a rozhlasového vysielania na celom území Slovenskej republiky. Spoločnosť tiež poskytuje prenájom satelitnej kapacity a uplinkových služieb. Tieto služby sú prevažne určené pre distribúciu televíznych a rozhlasových programov v digitálnej forme cez satelit. V oblasti prenosu dát firma zabezpečuje prevádzku siete digitálnych mikrovlnných sietí. V portfóliu ponúkaných služieb spoločností figuruje aj realizácia projektovej dokumentácie pre výstavbu rádiokomunikačných systémov a zariadení. Towercom tiež realizuje montáž a údržbu anténových systémov, nosičov, oceľových konštrukcií a vysielacích technológií.
Firma Telecom Corp., s.r.o. bola založená v roku 1999 vyčlenením telekomunikačných činností z materskej spoločnosti Lulajka SPIN & VAMS. Podľa informácií z internetovej stránky spoločnosti si založenie úzko špecializovanej firmy na realizáciu telekomunikačných stavieb a poskytovanie telekomunikačných služieb vyžiadal dynamický rozvoj telekomunikačného trhu v SR. V roku 2004 vyhrala firma tender na realizáciu pilotného projektu DVB-T v mestách Košice a Prešov za účelom zavedenia digitálneho vysielania na území SR. Firma v súčasnosti prevádzkuje dva DVB-T vysielače v uvedených mestách.
Rakúska vysielacia spoločnosť Österreichische Rundfunksender GmbH Co KG (ORS) je prevádzkovateľom technickej infraštruktúry pre DVB-T v Rakúsku. Vznikla v roku 2005 z vysielacej techniky patriacej verejnoprávnej rakúskej televíznej stanice ORF a je z 60 % vlastnená ORF a z 40 % je majetkom Medicur Sendeanlagen GmbH, ktorý patrí skupine Raiffeisen. Ako rakúsky servisný podnik pre analógové a digitálne vysielanie prevádzkuje ORS pre svojich zákazníkov veľkú sieť vysielajúcu s takmer 500 stanicami. ORS tiež poskytuje technické služby v oblasti satelitnej televízie.
Kanadská spoločnosť Valtech Communications má podľa svojej internetovej stránky v ponuke služby telefonovania, internetu a digitálnej televízie.
"Po odblokovaní výberového konania predložené ponuky vyhodnotí päťčlenná výberová komisia, ktorej členov vymenuje predseda TÚ. Výberová komisia určí poradie uchádzačov podľa podmienok stanovených vo výzve. Stanovené poradie bude podľa zákona pre úrad záväzné," uviedol Vavro. Ako ďalej pokračoval, kritériá výberu, ich váha a hodnotenie sú presne definované vo výzve, čím je zabezpečená maximálna transparentnosť celého procesu. Práve kritériá súťaže na prevádzkovateľa digitálneho vysielania označil predseda TÚ Branislav Máčaj za nevyhovujúce záujmovým skupinám, ktoré tlačia na jeho odvolanie. Úrad však podľa neho okrem zákonom definovaných kritérií zohľadnil aj všetky štátne priority definované v stratégii prechodu z analógového na digitálne vysielanie s dôrazom na rýchlosť vybudovania siete. Minister dopravy ¼ubomír Vážny pripustil možnú zmenu na poste predsedu TÚ minulý týždeň po rokovaní vlády. "Nehovorím o tom, že bude vymenený, ale zvažujem aj takúto možnosť... Ak dôjde k odvolaniu, čo tiež ešte musím všetko zhodnotiť, tak tento problém nás čaká o nejaké tri mesiace," vyhlásil ďalej k téme minister Vážny. Šéf rezortu to zdôvodnil tým, že strany úradu podľa neho došlo k viacerým časovým, vecným a procesným pochybeniam pri tendri na digitálne vysielanie. "Je tu vplyvná záujmová skupina, ktorá už od prijatia digitálneho zákona v zákulisí silno tlačí na moje odvolanie a to práve z dôvodu, že úrad sa mimoriadne intenzívne zasadzuje a hlavne aj reálnymi krokmi podporuje čo najrýchlejšie naštartovanie procesu digitalizácie. Je mi veľmi ľúto, že práve pán minister Vážny sa podujal robiť týmto ľuďom politické krytie," uviedol vtedy v reakcii Máčaj. Jeho vyjadrenia Vážny následne odmietol. Za ohrozením tendra na prevádzkovateľa prvých dvoch multiplexov DVB-T vysielania na Slovensku stojí podľa slov predsedu TÚ Branislava Máčaja finančná skupina J&T, ktorá vlastní aj TV Joj. Finančná skupina sa však od podobnej aktivity aj tendra dištancovala.
Digitálne vysielanie najneskôr v roku 2012 úplne nahradí doterajšie analógové televízne vysielanie. DVB-T podľa TÚ vytvára priestor pre vznik nových televízií, zvýšenie konkurencie na mediálnom trhu a tým aj tlak na zvýšenie kvality programov televízii. Divákom prinesie, okrem možnosti prijímania viacerých programov, neskôr zásadné zvýšenie kvality prijímaného televízneho vysielania v tzv. štúdiovej kvalite, interaktívne ovládanie vysielania samotným divákom, prípadne aj perspektívne poskytovanie služieb mobilnej televízie, internetových služieb a služieb elektronickej verejnej správy. Pre divákov, ktorí prijímajú analógové televízne terestriálne vysielanie, táto zmena bude znamenať potrebu zaobstarania televízora so zabudovaným digitálnym (DVB-T) tunerom, alebo prídavného zariadenia takzvaného. set-top-boxu.
TÚ odštartoval spoločný tender na prevádzkovateľa prvých dvoch multiplexov DVB-T zverejnením výzvy na predkladanie žiadostí a ponúk už 20. augusta tohto roku. Povolenia na prevádzku ekonomicky previazaných multiplexov určil úrad pre jedného poskytovateľa, ktorý bude poskytovať prvý a druhý terestriálny multiplex vo viacerých frekvenčných vyhradeniach súčasne. Víťaz výberového konania bude musieť podľa hovorcu TÚ Romana Vavra odštartovať komerčnú prevádzku najneskôr do jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti povolenia. Úrad stanovil minimálnu výšku úhrady za pridelenie frekvencie pre obidva multiplexy na 50 mil. Sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]