magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Spolok medikov organizuje druhý ročník akcie Deň pre zdravie
@ Aktuálne -> Zdravie      Nov 21 2008 - 10:39 GMT
(SITA) – Spolok medikov mesta Košice (SMMK) organizuje druhý ročník podujatia Deň pre zdravie. „Hlavným cieľom projektu, ktorý je prvým svojho druhu na Slovensku, je obohatiť širokú verejnosť o nové informácie týkajúce sa ochorení dnešnej doby a podnietiť v ľuďoch väčší záujem a zodpovednosť k vlastnému zdraviu,“ uviedol Lukáš Evin z SMMK. Akcia sa bude konať v obchodnom centre Optima dnes od 13. hodiny, v sobotu a nedeľu budú medici „ordinovať“ od deviatej ráno až do 19:00.

Projekt je určený širokej verejnosti a je zameraný na zlepšenie zdravotného povedomia. Jeho cieľom je vytvoriť sedem oddelení, na každom bude okrem študentov medicíny aj odborník z danej oblasti. V oddelení zdravej výživy sa návštevníci okrem iného dozvedia, že k zdravému životnému štýlu patrí aj pravidelný pohyb. Záujemcovia budú mať možnosť odmerať si krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Oddelenie boja proti fajčeniu, alkoholu a drogám bude informovať o škodlivosti týchto návykových látok a bude poskytovať poradenstvo a konzultácie pri zdravotných problémoch, odvykaní, ľudia si môžu spraviť jednoduchý test nikotínovej závislosti. Záujemcovia si budú môcť dať zmerať CO v pľúcach. Za vhodené cigarety do pripraveného akvária dostane každý ovocie.

Oddelenie boja proti rakovine bude informovať verejnosť o najrozšírenejších druhoch nádorov, o starostlivosti o pacientov a ich rodiny, o možnostiach prevencie, ako aj motivovať verejnosť k pravidelným kontrolám u lekárov, keďže mnohé z týchto ochorení je možné liečiť, ak sú včas diagnostikované.

Oddelenie boja proti AIDS, sexuálne prenosným ochoreniam bude mať za úlohu nielen informovať o týchto problémoch, ale najmä o prevencii.

Oddelenie duševného zdravia oboznámi verejnosť so schizofréniou a životom so schizofrenikmi. „Chceme sa pokúsiť odbúrať predsudky, ktoré sa spájajú s duševnými chorobami. Taktiež chceme poinformovať o duševnej hygiene a o tom, ako relaxovať a obmedzovať stres v našom živote,“ uviedol Evin.

Oddelenie ústneho zdravia – tu sa záujemcovia dozvedia, ako sa správne starať o ústnu hygienu. Napokon úlohou Oddelenia prvej pomoci bude predviesť názorné ukážky poskytovania prvej pomoci.

Spolok medikov mesta Košice je občianske združenie študentov medicíny, ktorí sa vo voľnom čase venujú práci s hospitalizovanými deťmi, osvetovej činnosti v rámci Dňa narcisov a Dňa boja proti AIDS a iným akciám, venovaným rozvoju telesného a duševného zdravia budúcich lekárov a   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]