magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Ocenili darcov Študentskej kvapky krvi
@ Aktuálne -> Zdravie      Dec 01 2008 - 12:22 GMT
(SITA) - Rekordnú účasť zaznamenal územný spolok SČK Košice – mesto na 14. ročníku Študentskej kvapky krvi, ktorú dnes slávnostne vyhodnotili. Ocenenia odovzdali 21 vyžrebovaným študentom a štyrom školám. Ako uviedla riaditeľka územného spolku SČK Lucia Cangárová, darovať krv prišiel rekordný počet 1 585 študentov, čo je o 312 viac ako v minulom roku. Krv odobrali 1 208 študentom.

Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenka Trebuľu prevzal osemnásťročný prvodarca, študent Strednej odbornej školy pôšt a telekomunikácií Ivan Lenďák. „Daroval som krv prvý raz, ale nemal som pri tom žiadne obavy, ani trému. Bol som darovať krv spolu s kamarátom a dobre sme sa pri tom bavili. V darcovstve budem pokračovať,“ povedal Lenďák a doložil, že krv chodili darovať aj jeho rodičia.

Cenu arcibiskupa Košickej arcidiecézy Alojza Tkáča prevzal študent 5. ročníka košickej Lekárskej fakulty UPJŠ Anton Mačutek. „Krv chodievam darovať pravidelne. Teraz to už bolo štvrtý raz. Určite sa zúčastním aj na jubilejnom pätnástom ročníku študentskej kvapky,“ povedal.

Oceneným darcom sa prihovoril arcibiskup Alojz Tkáč, ktorý je nositeľom diamantovej Janského plakety a krv daroval až 90 krát, kým prestal s darcovstvom pre vek. „Žičím vám hlavne zdravie a aby ste mali vždy chuť a ochotu darovať krv,“ zaželal študentom Tkáč.

Okrem darcov dnes ocenili aj dobrovoľníkov z miestnych skupín SČK, ktoré pracujú pri školách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]