magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Niektorí obyvatelia zaplatia viac za likvidáciu odpadu
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Dec 10 2008 - 12:32 GMT
(SITA) - Poslanci košického mestského zastupiteľstva dnes na základe protestu prokurátora zmenili sadzby poplatkov za zber a zneškodňovanie komunálneho odpadu. Občania tak budú platiť pri množstvovom zbere 0,0189 € (0,57 Sk) za liter odpadu pre poplatníka. Z uvedeného vyplýva, že občania využívajúci tisíclitrové kontajnery zaplatia viac ako doteraz, a tí, ktorí využívajú zber do vriec zaplatia menej. Pre poplatníka využívajúceho paušálny poplatok je stanovená sadzba 0,0859 € (2,59 Sk) na osobu a kalendárny deň pre. Tu oproti súčasnosti k zmene nedochádza. Zmenené VZN začne platiť od januára budúceho roku. "Určite v najbližšom čase zájdem na prokuratúru s podnetom, lebo podľa mňa ani táto zmena VZN nie je v súlade so zákonom,“ uviedla poslankyňa Mária Gamcová.

Pri množstvovom zbere platili v Košiciach tri rôzne sadzby v závislosti od toho, či išlo o zber do plastových vriec, sto litrových kuka nádob alebo do 1100-litrových kontajnerov. Práve to prokurátor napadol.

VZN ráta so zľavami nielen pre seniorov, ale aj pre kultúrne a výchovno-vzdelávacie inštitúcie vo výške od 30 do 50 percent. Pre rok 2009 sa posúva termín prvej splátky z 31. marca na 30. apríla z dôvodu prechodu na nový softvérový program spracovania miestneho poplatku a následne pre krátkosť času na spracovanie údajov pre Slovenskú poštu.

V Košiciach za zber a likvidáciu odpadov platí okolo 83 000 subjektov, pričom okolo 70 000 poplatníkov využíva paušálny spôsob platby. Ako uviedla pracovníčka magistrátu Agnesa Bogačevičová, voči výmerom sa dosiaľ odvolalo len okolo 50 poplatníkov. Doložila, že stanovenie jednotného poplatku prinesie do mestskej pokladnice približne o 20 miliónov korún viac ako dosiaľ, nielen pre zvýšenie poplatku, ale predovšetkým pre nárast množstva odpadu produkovaného najmä podnikateľskými subjektmi.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]