magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

PARTE 2008: Odchody Georgea Grossa, Okoličányho, Mravíka či Gleska...
@ Aktuálne -> Šport      Dec 29 2008 - 13:04 GMT
(SITA) - Smrť si vybrala svoju daň v odchádzajúcom roku 2008 aj na Slovensku. Verejnosť sa so smútkom a pietou rozlúčila s viacerými veľkými postavami športu.


V marci zomrela vo veku 85 rokov jedna z najväčších žurnalistických osobností nielen v slovenskom, ale aj zámorskom hokejovom kontexte George Gross. Majster pera a člen piatich rôznych siení slávy podľahol infarktu.


V septembri hokejovú rodinu po krátkej chorobe nečakane opustil bývalý skvelý rozhodca a v ostatných rokoch supervízor svetového mena Juraj Okoličány. V polovici mája ešte stihol prevziať počas majstrovstiev sveta v kanadskom Québecu z rúk prezidenta IIHF Reného Fasela Cenu Paula Loicqa za špeciálny prínos pre svetový hokej. Do tretice prišiel slovenský hokej o bývalého skvelého útočníka a v drese Dukly Trenčín dvojnásobného majstra Slovenska Michala Mravíka. Jeho životná niť sa pretrhla vo veku 37 rokov pri autonehode medzi obcami Skalka nad Váhom a Kľúčové pri Trenčíne.

Až v ďalekom Pakistane pod vrcholom vyše osemtisícového Broad Peaku našiel v júli svoju smrť horolezec Vladimír Plulík. Ešte predtým stihol spolu s Jozefom Kopoldom v rozpätí 18-tich dní vystúpiť na osemtisícovky Gašerbrum I. a Gašerbrum II. Len 50 rokov mal bývalý úspešný zápasník - voľnoštýliar Július Strnisko, keď v septembri nedobrovoľne ukončil svoju životnú púť. Bronzový medailista z OH 1980 podľahol infarktu. Ešte predtým svet slovenského športu opustil vo veku 77 rokov po ťažkej chorobe dlhoročný popredný atletický tréner, funkcionár, telovýchovný pedagóg a publicista Pavol Glesk. Rodák z Lučenca ako tréner priviedol na olympijský stupeň víťazov v roku 1972 v Mníchove diaľkarku Evu Šuranovú, neskôr ešte striebornú na ME v roku 1974.

JANUÁR
Vo veku 64 rokov podľahol infarktu olympionik v cestnej cyklistike z Tokia 1964 Daniel Gráč. Slovenský cyklista bol dlhoročným reprezentantom. Po skončení aktívnej kariéry sa venoval predovšetkým trénerstvu. Niekoľko rokov bol ústredným trénerom federálneho cyklistického zväzu so sídlom v Prahe a dlho pôsobil v Armádnom stredisku vrcholového športu Dukla Trenčín.

FEBRUÁR
Krátko pred dovàšením 50 rokov zomrel Dušan Jesenský, jeden z hlavných zakladateľov detského a mládežníckeho motokrosu Slovenskej motocyklovej federácie (SMF).

MAREC
Vo veku 85 rokov zomrel v Košiciach čestný predseda organizačného výboru Medzinárodného maratónu mieru (MMM) Ján Margita. Vyše päťdesiat rokov patril v rôznych funkciách ku kľúčovým postavám v pozadí MMM - bol predsedom organizačného výboru, šéfoval rôznym komisiám, pracoval vo funkcii tajomníka pretekov a bol dlhoročným členom Maratónskeho klubu Košice.

Bývalý tréner basketbalistov Interu Bratislava a slovenskej reprezentácie Kazimír Klementis skonal vo veku nedožitých 76 rokov. Klementis bol odchovancom košického basketbalu, dlhé roky hral v drese bratislavskej Slávie, Slovana Bratislava a Tankistu Praha. V rokoch 1965 - 1967 pôsobil ako hrajúci tréner Lokomotívy Pezinok. V roku 1967 skončil s aktívnou kariérou a dal sa na trénerskú dráhu. Až do roku 1981 takmer nepretržite koučoval mužov Interu Bratislava, kde bol jedným z jeho zverencov aj súčasný prezident tohto klubu Stanislav Kropilák.

Vo veku 61 rokov dotåklo srdce Jaromíra Börčöka, jednej z najväčších osobností slovenského futsalu. V minulosti hrával futbal v Slovane Bratislava, známejší bol však z pôsobenia vo futsalovom hnutí na Slovensku i vo svete, keď najmä s píšťalkou robil dobré meno krajine pod Tatrami.

Ešte nemal ani 20 rokov, keď podľahol ťažkej chorobe bývalý juniorský slovenský reprezentant v cyklokrose Jakub Šíbr. Rodák z Mníchovej Lehoty štartoval na majstrovstvách sveta v roku 2006 v holandskom Zeddame, kde skončil na 46. mieste.

Vo veku 85 rokov zomrel na srdcový infarkt člen Siene slávy slovenského hokeja George Gross. Bratislavský rodák sa za vyše polstoročia od dramatického úteku do Kanady vypracoval medzi svetové osobnosti športovej žurnalistiky. Stal sa z neho vysoko uznávaný expert hokejovej NHL, vynikal však aj v ďalších športoch. Referoval z ôsmich svetových šampionátov v hokeji a krasokorčuľovaní, zo siedmich MS vo futbale, z 12 olympijských hier, priblížil atmosféru zo 14 ročníkov tenisového Wimbledonu. S dôvernou znalosťou písal o osudoch slovenských hráčov na zámorskom ľade. V roku 1974 sa stal držiteľom najvyššieho novinárskeho uznania v Kanade - National Newspaper Award za exkluzívnu reportáž o úteku Václava Nedomanského z Československa do Kanady. Jeden zo zakladateľov renomovaného kanadského denníka Toronto Sun zastával rôzne významné funkcie, bol okrem iného podpredsedom AIPS (Medzinárodná asociácia športovej tlače), prezidentom Sports Media Canada, členom nominačného výboru Športovej siene slávy Kanady, v rovnakej funkcii fungoval vo svetoznámej torontskej Hall of Fame. Počas života ho uviedli do piatich rôznych siení slávy.

APRÍL
Bývalý hokejový útočník Dukly Trenčín Michal Mravík (37) zomrel pri autonehode medzi obcami Skalka nad Váhom a Kľúčové pri Trenčíne. Jeho Audi TT vrazilo do stromu. Mravík vo svojej hokejovej kariére hrával za Dubnicu, ale najmä za Duklu Trenčín, s ktorou získal v roku 1997 majstrovský titul. V roku 2001 mal svoju najúspešnejšiu sezónu v drese Dukly, v 55 zápasoch základnej časti nazbieral 43 bodov, v 14 dueloch play off potom pridal tri góly a päť asistencií. Dukla vtedy prehrala vo finále s HKm Zvolen. Titul získal s Trenčínom aj v roku 2004, čo bola jeho posledná sezóna v profesionálnej kariére.

MÁJ
Na slovenskom futbalovom trávniku vyhasol život 33-ročného Andreja Tuku. Počas stretnutia II. triedy oblastnej súťaže Liptov medzi domácim Prosiekom a Bobrovcom žiadal Tuka pár minút po začiatku druhého polčasu o striedanie, no vzápätí sa zrútil na trávnik. Nepomohla mu ani okamžitá pomoc spoluhráčov a rýchlo privolanej záchrannej služby.

JÚN
Športovú rodinu bratislavského Slovana, ale aj celého športu na Slovensku zastihla smutná správa, keď vo veku nedožitých 75 rokov zomrel po dlhej a ťažkej chorobe dlhoročný funkcionár Viktor Nedved. Takmer tridsať rokov (1961 - 1989) bol významným činovníkom Slovana. Nezabudnuteľne sa do myslí zapísal aj obnovením cestného behu Devín - Bratislava.

JÚL
Predčasne a so smutnou správou sa vrátil na Slovensko z Pakistanu a Nepálu horolezec Jozef Kopold, ktorý spolu s Vladimírom Plulíkom v oblasti Baltoro za 18 dní vyliezli na tri zo štyroch zamýšľaných osemtisícoviek. Plulík sa návratu na Slovensko nedožil. Pod vrcholom Broad Peaku (8047 m) doplatil na ľad s desaťcentimetrovou vrstvou mokrého snehu, na ktorom sa pošmykol a nekontrolovane spadol do úzkej trhliny. Ešte pred osudným dňom sa mu podarilo vyliezť aj na Gašerbrum I. (8068 m) a Gašerbrum II. (8035 m).

Svet slovenského športu opustil po ťažkej chorobe dlhoročný popredný atletický tréner, funkcionár, telovýchovný pedagóg a publicista Pavol Glesk. Rodák z Lučenca, ktorý sa 30. januára 2008 dožil 77 rokov, ako tréner priviedol na olympijský stupeň víťazov v roku 1972 v Mníchove diaľkarku Evu Šuranovú, neskôr ešte striebornú na ME v roku 1974. Trénerskými rukami P. Gleska prešli aj ďalšie vynikajúce atlétky - majsterka Európy v behu na 400 m z roku 1966 Anna Chmelková, bývalá slovenská rekordérka v behu na 400 m Jozefína Čerchlanová, šprintérka Dana Široká a plejáda ďalších výborných atlétov. Ako športový funkcionár bol v rokoch 1960-63 na čele slovenskej atletiky a stál tiež pri zrode medzinárodného atletického mítingu Cena Pravdy, ktorý neskôr prerástol do svetoznámeho podujatia PRAVDA-TELEVÍZIA-SLOVNAFT.

V košickej nemocnici zomrel po dlhších zdravotných problémoch necelý mesiac po svojich 75. narodeninách významný hokejový činovník Pavol Matis. Rodák z Liptovského Mikuláša sa výrazne podieľal na tom, že začiatkom 60. rokov minulého storočia vyrástla na Liptove prvá umelá ľadová plocha. Presadil sa aj v štruktúrach slovenského a federálneho hokejového zväzu. Okrem iného bol podpredsedom slovenského zväzu a šéfom federálnej ligovej komisie. Pätnásť rokov pôsobil ako špičkový funkcionár v TJ VSŽ Košice v období jej najväčších úspechov, vrátane zisku dvoch federálnych titulov.

Vo veku 59 rokov zomrel bývalý úspešný hádzanársky tréner Slavomír Šipoš. Pod jeho vedením získali hráči VSŽ Košice v sezóne 1998/1999 svoj doteraz posledný titul majstra Slovenska. Šipoš bol v období 1999 až 2001 kormidelníkom slovenskej mužskej reprezentácie.

AUGUST
Ferdinand Rybníček, dlhoročný žurnalista, fotograf, spolupracovník televízie v Trenčianskych Tepliciach, denníka SME, Slovenského rozhlasu a aj vedúci tlačového strediska futbalového klubu AS Trenčín, skonal náhle vo veku 64 rokov.

SEPTEMBER
Vo veku 77 rokov zomrel po dlhej chorobe režisér a prvý športový komentátor Rado Siváček. Rodák z Myjavy patril medzi zakladajúcich členov televízneho vysielania na Slovensku. Stál pri zrode športovej redakcie v Prahe a v Bratislave, komentoval prvý športový prenos v histórii Slovenskej televízie. Bol tvorcom mnohých športových relácií, medzi inými "Góly, body, sekundy", ktorá sa vysiela viac ako 50 rokov.

Po krátkej ťažkej chorobe zomrel vo veku 65 rokov Juraj Okoličány. Bývalý vynikajúci rozhodca v spoločnej republike, v začiatkoch samostatného slovenského hokeja viceprezident SZ¼H, manažér reprezentačného A-tímu na dvoch ZOH a MS, i nezabudnuteľnej olympijskej kvalifikácii v Sheffielde 1993, svojím pôsobením a špičkovou odbornosťou prerástol hranice Slovenska. Bol uznávanou autoritou aj v kontexte svetového hokeja. V štruktúrach IIHF patril medzi poltucet najrešpektovanejších supervízorov na svete, ktorí pripravujú mužov s píšťalkami na vrcholné svetové podujatia. Jeho štvrťstoročnú kariéru ocenila Medzinárodná hokejová federácia Zlatým odznakom IIHF. Pätnásť rokov pískal vo federálnej lige, z toho 11 sezón bol hodnotený v top rebríčku, bol supervízorom na jedenástich MS A-kategórie, na dvoch ZOH a 45 svetových šampionátoch nižšieho "levelu", členom Rozhodcovskej, resp. Juniorskej komisie IIHF. V polovici mája 2008 v kanadskom Québec City počas svetového šampionátu prevzal z rúk prezidenta IIHF Reného Fasela a viceprezidenta Waltera Buscha Cenu Paula Loicqa za špeciálny prínos pre svetový hokej. Ako prvý Slovák v histórii.

Vo veku 50 rokov zomrel bývalý československý reprezentant v zápasení voľným štýlom Július Strnisko. Na OH 1980 v Moskve získal bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 100 kg. Pod "piatimi kruhmi" štartoval aj o osem rokov neskôr na olympijských hrách v Soule. V rokoch 1982 a 1983 vybojoval na majstrovstvách Európy dve bronzové medaily.

Po krátkej ťažkej chorobe zomrel vo veku 75 rokov bývalý známy medzinárodný basketbalový rozhodca Pavol Bezek.

OKTÓBER
Vo veku 77 rokov zomrel v Kežmarku bývalý úspešný slovenský cyklista Walter Renner. V minulosti reprezentoval Československo, dvakrát štartoval na Pretekoch mieru. V roku 1958 sa stal ako prvý Slovák v histórii víťazom pretekov Okolo Slovenska. Po skončení aktívnej kariéry trénoval a vychovával talenty pod Tatrami.

NOVEMBER
Po krátkej ťažkej chorobe skonal vo veku 67 rokov čestný člen Slovenského olympijského výboru (SOV) a bývalý dlhoročný predseda Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK) ¼ubomír Kadnár. Rodák z Bratislavy bol nielen dlhoročným československým reprezentantom v rýchlostnej kanoistike, ale aj významným športovým a telovýchovným funkcionárom. Viac ako dvadsať rokov bol predsedom SZRK a tri roky pracoval aj ako šéf bývalého federálneho československého zväzu rýchlostnej kanoistiky.

Vo veku 89 rokov zomrel v Bratislave bývalý hráč futbalového klubu Červená hviezda Bratislava, dlhoročný prezident FK BCT Bratislava a držiteľ Ceny fair play MUDr. Ivana Chodáka z roku 1998 ¼udovít Halaling.

V Bratislave zomrel vo veku 82 rokov na zlyhanie srdca známy športový novinár a publicista Ján Novák, dlhoročný redaktor denníka Šport. Na Tyršovom ústave v Prahe vyštudoval kombináciu futbal - lyžovanie. Redaktorom denníka Šport sa stal v roku 1953 a bol mu verný 50 rokov. Ján Novák, ktorý písal najmä o futbale, ovládal osem cudzích jazykov.

DECEMBER
Vo veku 67 rokov zomrel dlhoročný bývalý futbalový funkcionár Štefan Baťalík. V roku 1990 stál v pozadí zrodu prvého profesionálneho česko-slovenského klubu FC Nitra. Práve pod Zoborom pôsobil Baťalík dlhé roky, neskôr sa angažoval ešte v Trnave a Dunajskej Strede. Svoje pôsobenie vo futbalovom hnutí ukončil v roku 1999   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]