magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Z konta pomoci pozostalým zatiaľ vyplatili vyše 19 000 eur
@ Aktuálne -> Doprava      Feb 24 2009 - 21:57 GMT
SITA) - Na Konte pomoci obetiam košického zájazdového autobusu, ktorý havaroval vlani v Chorvátsku, sa vyzbieralo vyše 46 471 eur. Ako dnes v odpovedi na otázky agentúry SITA uviedla hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková, zatiaľ 16 pozostalým vyplatili po 1 194,98 eura formou finančného daru ako úhradu nákladov na pohreb. Spolu je to 19 119,69 €. Na rozdelenie financií z verejnej zbierky dohliada komisia, ktorú tvoria zástupcovia sociálneho, finančného a právneho oddelenia Magistrátu mesta Košice a psychosociálneho centra.

„Všetci účastníci zájazdu, ktorí prežili, mali dostať pôvodne po 20 tisíc korún. Členovia komisie vzhľadom na sumu verejnej zbierky sa uzniesli, že im môžu vyplatiť až 830 €,“ povedala Mihoková. Komisia bude posudzovať žiadosti individuálne. Podľa jej vyjadrenia finančný dar dostanú aj tí, ktorí neboli zranení telesne, ale utrpeli psychickú traumu. „Môže sa teda stať, že nie každý dostane finančnú pomoc v plnej výške. Každý žiadateľ by mal nejakým spôsobom preukázať výdavky spojené s haváriou. Tieto príjmy sú v zmysle zákona o zbierkach príjmami rozpočtu mesta a my musíme preukázať účel ich vynaloženia."

Ako dodala Mihoková, zatiaľ dostali dve žiadosti. So žiadateľmi boli uzavreté darovacie zmluvy a v najbližších dňoch dostanú peniaze na účty.

Autobus havaroval 7. septembra v Chorvátsku, priamo na mieste, resp. neskôr na následky zranení zomrelo 16 ľudí.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]