magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kríza dopadá na lesníkov citeľnejšie ako na poľnohospodárov
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Mar 10 2009 - 19:39 GMT
(SITA) - Neštátni, súkromní vlastníci lesov varujú, že nedokážu udržať 50 tis. až 60 tis. pracovných miest vrátane sezónnych, ak vláda neprijme systémové opatrenia, ktoré by eliminovali dopady ekonomickej krízy. Uviedli to v utorok na tlačovej besede účastníci prvej slovenskej dvojdňovej medzinárodnej konferencie neštátnych slovenských vlastníkov lesov. O dopadoch krízy, problémoch s cenami a odbytom, daňami a ďalších otázkach informovali aj ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka, ktorý sa zúčastnil otvorenia konferencie. Podľa vyjadrenia Becíka je na tom slovenské lesníctvo ešte horšie ako poľnohospodárstvo. Minister informoval 120 účastníkov konferencie, že rezort vypracoval systém opatrení na podporu lesníctva pokiaľ ide o investičné stimuly, ale aj na udržanie pracovných miest, kde sa tohto roku ráta so sumou 16,5 milióna eur.

"Prepad cien drevnej hmoty a výrazný pokles jej odbytu sa negatívne podpísal pod situáciu v lesníckom a drevárskom sektore," uviedol odborný garant konferencie profesor Július Novotný. Predseda Únie regionálnych združení neštátnych vlastníkov lesov Slovenska Juraj Vanko hovorí, že daň z lesných pozemkov je absolútne nesystémovým prvkom, pretože vlastníci lesov musia strpieť, že lesy plnia verejnoprospešný účel. "Preto súkromní vlastníci lesov považujú túto daň za nespravodlivú. Navrhujeme, aby vláda túto daň buď zrušila úplne, alebo stanovila jej výšku fixne zákonom, o čom sme ochotní rokovať. Apelujeme na ministra hospodárstva a financií, aby to urýchlene riešili. Máme totiž opodstatnené obavy, že obce v katastroch ktorých sa lesy nachádzajú, teraz v čase krízy sa budú i niekoľko stopercentným zvýšením tejto dane snažiť nahradiť výpadky svojich príjmov, čo však bude pre vlastníkov lesov likvidačné,“ povedal Vanko. Dodal, že prvé takéto signály už existujú, keď niektoré obce zvýšili daň z lesných pozemkov o dvesto ba dokonca až o sedemsto percent.

Jeho slová potvrdil aj riaditeľ podniku Mestské lesy Košice Julián Tomaštík, ktorý uviedol, že medziročný nárast dane bol o 150 percent oproti skutočnosti v roku 2007.

"Je to absurdná situácia," povedal Tomaštík. Súkromným vlastníkom lesov ide o to, aby zákon obmedzil samosprávu vo svojvoľnom ukladaní dane z lesných pozemkov a znížil ich hodnotu. Podľa súčasnej legislatívy môže daň dosiahnuť až 5 percent hodnoty lesného pozemku, čo je podľa nich v súčasnej krízovej situácii veľmi veľa.

Súkromní vlastníci lesov sú presvedčení, že vláda by mala prijať opatrenia na ich podporu. Stav a kvalita lesa limituje kvalitu životného prostredia. Ak sa zhorší kvalita lesov, zhorší sa výrazne celé životné prostredie, čo bude mať negatívne dopady na všetkých obyvateľov Slovenska. "My nedostávame priame platby ako poľnohospodári, pritom lesy plnia aj verejnú službu občanom, preto o tom chceme diskutovať. Naším záujmom je, aby štát našiel spôsob a kupoval našu produkciu. Drevo sa dá využiť na energetické účely, kde sú veľké rezervy, ako aj v stavebníctve, pri opravách a rekonštrukciách železníc. Rovnako chceme hovoriť o možnom spoplatnení zberu plodov a húb v súkromných lesoch,“uviedli súkromní vlastníci.

O záveroch konferencie, ktoré vyplynú z odborných panelových diskusií, ako aj o návrhoch riešenia problémov budú informovať vládu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]