magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Prezident nepodpísal novelu zákona o cenných papieroch
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Mar 30 2009 - 14:26 GMT
(SITA) - Možnosť previesť častokrát už bezcenné cenné papiere na Fond národného majetku (FNM) vedené v Centrálnom depozitári cenných papierov (CDCP) sa zatiaľ odkladá. Prezident Ivan Gašparovič totiž vrátil Národnej rade SR (NR SR) na opätovné prerokovanie novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorá má umožniť majiteľom akcií z kupónovej privatizácie previesť ich na FNM. Vláda novelou reagovala na to, že viacerí majitelia akcií dostali v tomto roku faktúry na zaplatenie poplatkov za vedenie účtov v centrálnom depozitári, pričom vlastnia už bezcenné akcie. Podľa ministerstva financií faktúru na zaplatenie poplatkov dostali aj takí majitelia, ktorí doteraz žiadne poplatky neplatili a často nevedia, aké cenné papiere majú vedené na svojich účtoch. Rozhodnutím nepodpísať spomínanú novelu zákona prezident neodobril ani nepriamu novelu zákona o Environmentálnom fonde (EF), či novelu zákona o odpadoch, ktorej prijatie premiér Robert Fico prisľúbil vedeniu U. S. Steel Košice.

Podľa Kancelárie prezidenta SR hlava štátu zároveň požiadala predsedu parlamentu, aby "parlament na najbližšej schôdzi tento zákon opätovne prerokoval, aby sa tak mohlo pomôcť občanom vyriešiť problémy s tzv. bezcennými cennými papiermi, ktoré nemajú hodnotu". Zároveň navrhuje, aby poslanci schválili novelu zákona v pôvodnom znení, to znamená bez nepriamej novely zákona o odpadoch a novely zákona o EF. Postup, keď sa jedným zákonom súčasne novelizuje viacero zákonov, ktoré navzájom bezprostredne obsahovo nesúvisia, nie je podľa prezidenta v súlade s princípom právnej istoty, ani s princípom predvídateľnosti zákona a jeho zrozumiteľnosti.

Koaličné strany na marcovej schôdzi presadili v novele zákona o cenných papieroch aj ďalšie dve nepriame novely. Prvá z nich mala poskytnúť väčšie právomoci pre ministra životného prostredia Jána Chrbeta pri prideľovaní štátnych peňazí z Environmentálneho fondu (EF). Ministrovi Chrbetovi chceli povoliť prideľovanie peňazí z envirofondu bez toho, aby mal písomné podklady, na aké projekty sa použijú. Takáto výnimka sa mala týkať všetkých organizácií, ktoré založilo jeho ministerstvo. Ostatní uchádzači o štátne dotácie z fondu by museli naďalej predkladať žiadosti a všetky požadované dokumenty. Nepriamu novelu počas parlamentnej rozpravy kritizoval poslanec za SMK László Miklós, podľa ktorého minister by mohol prideľovať peniaze, keď si zmyslí aj na projekt, o ktorom nebude nič vedieť.

K vládnej novele o cenných papieroch prešla v NR SR aj nepriama novela zákona o odpadoch, ktorej prijatie premiér Fico prisľúbil vedeniu U. S. Steel Košice. Prezidentom odmietnutá novela znižovala odvody do rezervného fondu, z ktorého sa financuje budúca likvidácia skládky odpadov. Fabrika tak nezíska peniaze navyše, ktoré by smela minúť na iný účel. Podľa novely mali firmy platiť do rezervných fondov o polovicu nižšie odvody. Prevádzkovateľ skládky mal vytvárať rezervu minimálne vo výške 50 percent celkových nákladov na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládky odpadov po jej uzavretí.

Keďže novelu prezident nepodpísal, vráti sa do parlamentu. Poslanci na aprílovej schôdzi prerokujú námietky Ivana Gašparoviča. Na prelomenie veta je potrebných minimálne 76 hlasov. Novela v marci získala 78 hlasov, pričom na hlasovaní bolo 122 poslancov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]