magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Májová Kvapka krvi pre detskú onkológiu
@ Aktuálne -> Zdravie      Apr 27 2009 - 15:53 GMT

(SITA) – Detská fakultná nemocnica (DFN) a Spoločnosť detskej onkológie v Košiciach, košické pracovisko Národnej transfúznej služby SR a košické územné spolky SČK pripravili už druhý ročník Kvapky krvi pre detskú onkológiu, ktorá potrvá od 1. mája do 1. júna 2009. Vlani sa konala pod názvom Detská kvapka a zapojilo sa do nej vyše 1 450 darcov. „Našou snahou je motivovať ľudí k darovaniu krvi pre detských onkologických pacientov, ale aj všetky hospitalizované deti, ktoré ju potrebujú. Verejnosti chceme vyslať posolstvo, že to najcennejšie, čo môžeme darovať chorým deťom k sviatku Dňa detí, je darovať krv, ktorá im pomôže vyliečiť sa a často aj zachráni život,“ uviedla riaditeľka košickej DFN MUDr. Ingrid Urbančíková.

Akciu otvorí darovanie krvi prostredníctvom mobilnej odberovej jednotky NTS SR 1. mája ráno v Sečovciach. Krv sa rozhodli venovať chorým deťom muži so silnými strojmi v Sečovciach motorkári a priaznivci motoriek. Pred otváracou jazdou novej sezóny si niekoľko desiatok z takmer troch stoviek účastníkov zasadne do odberového kresla. Podľa hlavného organizátora podujatia Jána Kmeťa budú medzi nimi aj mnohonásobní, 20- až 50-násobní darcovia krvi. „Chceme ukázať, že motorkári nie sú iba „zlí“ chlapci. Vieme a môžeme prispieť k pozitívnym humánnym akciám,“ uviedol Kmeť.

Akcia vyvrcholí na Deň detí v parku pri detskom onkologickom oddelení a podporia ju aj orgány mestskej a regionálnej samosprávy na čele s primátorom Košíc Františkom Knapíkom a predsedom Košického samosprávneho kraja Zdenkom Trebuľom. Do odberového kresla pri mobilnom odbere na košickom magistráte si sadne ráno 4. mája spolu s primátorom mesta aj detský onkológ a viacnásobný darca krvi Igor Jenčo a rozbehnú Primátorskú kvapku venovanú deťom z onkológie. Očakávané sú aj iniciatívy športovcov, umelcov, občianskych a záujmových združení a sponzorov.

Oddelenie detskej onkológie a hematológie je najväčším spotrebiteľom krvných preparátov v rámci Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach. Vlani to boli takmer tri štvrtiny z celkového množstva krvných prípravkov podaných deťom v DFN. S ťažkými nádormi krvotvorných a iných orgánov a nezhubnými hematologickými ochoreniami krvi na tomto oddelení ročne evidujú vyše 650 malých pacientov z celého východoslovenského regiónu. Aby tieto deti dostali šancu uzdraviť sa, nevyhnutne potrebujú k liečbe aj krvné prípravky.

Podľa primárky oddelenia MUDr. Iriny Oravkinovej, väčšina hemato-onkologických pacientov má postihnutú kostnú dreň alebo iné orgány, ktoré tvoria krvné bunky. „Deti po chemoterapii nemajú dostatok červených krviniek, ktoré potrebujú pre zásobovanie kyslíkom a prenos potrebných látok v organizme a majú málo, alebo nemajú žiadne biele krvinky, brániace infekcii. Chýbajú im aj krvné doštičky, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zrážanlivosti krvi. Bez nich im hrozí krvácanie,“ spresnila.

Košické pracovisko Národnej transfúznej služby (NTS) SR zásobuje krvou všetky zdravotnícke zariadenia v Košiciach. „Pre nás je každá kvapka krvi vzácna a drahá a preto sme privítali iniciatívu lekárov z Oddelenia detskej onkológie a hematológie a rozhodli sa spoluorganizovať Kvapku krvi pre detskú onkológiu. Hoci sa v Košiciach aj vďaka viacerým aktivitám SČK zvyšuje počet darcov krvi, nie sme schopní plne pokryť potrebu košických zdravotníckych zariadení. Ideálne by bolo, ak by denne prišlo asi 100 darcov, v priemere ich však mávame okolo 70. Pre nás by bola potrebná kvapka, ktorá trvá celý rok,“ konštatovala vedúca lekárka košického pracoviska NTS Jitka Mačalová. Podľa nej by bolo ideálne, ak by každý, kto môže darovať krv, prišiel na transfúznu stanicu aspoň raz do roka a vždy so sebou zobral ďalšieho darcu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]