magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci budú škrtať rozpočet, rozhodnú o zvýšení nájomného
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 29 2009 - 11:42 GMT
(SITA) – Poslanci vo štvrtok na riadnom zasadaní košického mestského zastupiteľstva budú rokovať o záverečnom účte za minulý rok a úprave tohtoročného rozpočtu pre hospodársku krízu a výpadky príjmov. Mesto v minulom roku hospodárilo s prebytkom vyše 6,34 mil. €, pričom príjmy dosiahli 130 219 743,74 € a výdavky 123 879 705,24 €. Dôvodom zmeny tohtoročného rozpočtu je najmä predpokladaný výpadok príjmov o približne 11 miliónov eur spôsobený hospodárskou krízou. Magistrát navrhuje kryť výpadok príjmov úspornými opatreniami, časťou minuloročného prebytku hospodárenia formou prevodu z rezervného fondu (3,3 milióna eur), financiami z fondu rozvoja bývania (2,2 milióna eur) i prostriedkami z predaja bytov, nebytových priestorov, budov a pozemkov (4,8 milióna eur). V návrhu úpravy rozpočtu zatiaľ magistrát neráta s príjmom z nedávno schváleného predaja lesných pozemkov pre spoločnosť Fordin 16,6 milióna eur.

Niektorých občanov sa dotkne materiál predkladaný riaditeľom košického magistrátu Marekom Kolarčíkom, v ktorom mesto navrhuje zvýšenie nájomného v obecných bytoch vo vlastníctve mesta v rozpätí od 10 do 30 percent, pričom návrh má viacero alternatív. Mesto očakáva, že ročný príjem zo zvýšeného nájomného bude vyše 112-tisíc €. Uvedené finančné prostriedky budú investované do zlepšenia podmienok bývania v obecných bytoch.

V súčasnosti regulovaná výška nájomného nedosahuje ani 60 percent povolenej sumy. Ide zväčša o malometrážne zrekonštruované byty, kde doterajšie nájomné je veľmi nízke a nepokrýva ani úver z ŠFRB. Ako sa uvádza v predloženom materiáli, ak nedôjde k úprave výšky nájomného minimálne o 5,61 €, čo v percentuálnom vyjadrení predstavuje 15,22 %, mesto nebude môcť požiadať ŠFRB o poskytnutie úveru na obnovu ďalších obytných domov.

Mestské zastupiteľstvo prerokuje aj niekoľko návrhov na zmeny a doplnky niektorých všeobecne záväzných nariadení (VZN) napríklad o poplatkoch za diétne stravovanie v školských jedálňach, rozšírenie lokalít, kde má platiť zákaz požívania alkoholických nápojov na verejnosti. Poslanci by mali zrušiť aj VZN zakazujúce nepovolené hazardné hry na verejne prístupných miestach a VZN o reklamných, informačných a propagačných zariadeniach na území Košice, ktoré má byť nahradené stanovením regulatívov v územných plánoch.

Na programe je aj niekoľko návrhov na zmenu územných plánov zón, vrátane kontroverzného návrhu zmeny územného plánu Barca, kde sa v tamojšom parku má stavať luxusný päťhviezdičkový hotel.

V päťdesiatbodovom programe je aj 26 návrhov na predaj nehnuteľností. Je medzi nimi aj návrh na predaj nehnuteľností formou verejnej súťaže resp. dražby na predaj nehnuteľností na Kukučínovej ulici či predaj južnej časti bývalého hotela Európa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]