magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mesto zvyšuje nájomné za byty vo vlastníctve mesta
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Apr 30 2009 - 18:24 GMT
(SITA) – Mestské zastupiteľstvo dnes schválilo návrh na zvýšenie nájomného v obecných bytoch vo vlastníctve mesta od 10 do 30 percent podľa druhu bytového domu. V predloženom materiáli bytový podnik argumentuje, že ak nepríde k úprave výšky nájomného minimálne o 5,61 €, čo v percentuálnom vyjadrení predstavuje 15,22 %, nebude môcť mesto čerpať ďalšie prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na rekonštrukcie. Mesto očakáva, že ročný príjem zo zvýšeného nájomného bude vyše 112-tisíc €. Tieto peniaze investuje do zlepšenia podmienok bývania v obecných bytoch. V súčasnosti regulovaná výška nájomného nedosahuje ani 60 percent povolenej sumy. Ide zväčša o malometrážne zrekonštruované byty, kde doterajšie nájomné je veľmi nízke a nepokrýva ani úver z ŠFRB.

Bytový podnik má do 31. mája vypracovať a zaslať nájomníkom nové výmery s tým, že zvýšené nájomné sa bude platiť od prvého mája.

Poslanec Jaroslav Hlinky v diskusii upozornil, že zvýšenie sa dotkne sociálne slabších vrstiev, hlavne dôchodcov. Obáva sa, že bude klesať spôsobilosť dôchodcov platiť nájomné, takže nakoniec skutočné príjmy bytového podniku budú nižšie. Navrhol, aby sa zvýšilo nájomné za využívanie nebytových priestorov v týchto domoch a dostal odpoveď, že aj tu sa ráta so zvýšením.

Poslanci schválili, aby v diskusii vystúpila zástupkyňa obyvateľov z Mlynárskej ulice, kde sa zvýši nájomné najviac – o 30 percent. Informovala, že obyvatelia spísali petíciu proti zvýšeniu, ktorú už odovzdali do podateľne magistrátu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]