magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košickom kraji rástla nezamestnanosť aj v apríli
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 21 2009 - 12:37 GMT
(SITA) - V Košickom kraji bolo podľa štatistík úradu práce sociálnych vecí a rodiny ku koncu apríla 63 651 nezamestnaných a celková miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 18,13 percenta. Oproti marcu je to nárast o 2,54 percentuálneho bodu. V prvej dvadsiatke okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti sa na treťom mieste nachádza okres Rožňava - 25,18 %, štvrtý je okres Trebišov – 23,83 %, desiata je Gelnica – 20,94 %, okres Košice-okolie je s 19,76-percentnou mierou nezamestnanosti na 15. mieste, osemnásta priečka patrí okresu Sobrance – 18,8 % a na dvadsiatim mieste je okres Michalovce – 17,22 %.

V rámci Košického kraja úrady práce evidujú len 455 voľných pracovných miest, pričom v okrese Rožňava je ich 131, v okrese Spišská Nová Ves 119, v košických okresoch je ich necelá stovka. V ostatných okresoch sa počet voľných miest pohybuje od troch do 48.

Ako agentúru SITA informoval hovorca úradu práce v Košiciach Igor Jakeš, ku koncu apríla evidovali spolu 12 hromadných prepúšťaní, z toho jedno už bolo ukončené. Prepúšťa sa ešte v siedmich podnikoch - Eurocast, s.r.o. Košice, Hydina ZK, a.s. Košice, Ocekon, s.r.o. Košice. Ostatné subjekty požiadali o nezverejnenie hromadného prepúšťania a ďalšie štyri hromadné prepúšťania sú prerokované a zatiaľ sa nerealizujú. Naposledy boli nahlásené dve hromadné prepúšťania koncom apríla 2009.

Celkový počet hlásených ohrozených pracovných miest v rámci hromadného prepúšťania je 2 044.

Jakeš informoval, že možnosť podpory udržania zamestnanosti formou príspevku chce využiť a podalo si žiadosť 17 zamestnávateľov. Z ďalších nástrojov aktívnej politiky trhu práce bolo podporených od januára do konca apríla celkovo 89 pracovných miest v dohodnutej výške 305 981 eur. Uviedol, že vďaka príspevku 60 860 € sa podarilo udržať 16 pracovných miest, vytvorených bolo ďalších 72 pracovných miest s príspevkom v celkovej výške 244 936 €, ktoré sú dohodnuté avšak ešte neboli vyplatené.

Ako informovala hovorkyňa úradu práce v Spišskej Novej Vsi Miroslava Spišáková, v okrese majú zamestnávatelia záujem o informácie o nástrojoch aktívnej politiky trhu práce zameraných na udržanie jestvujúcich pracovných miest. Zatiaľ bolo takto podporených a udržaných 15 pracovných miest na dva roky s príspevkom 50 865 €.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]