magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Primátor Košíc žiada ministerstvo školstva a financií o navýšenie rozpočtu školstva
@ Aktuálne -> Verejná správa      Nov 14 2002 - 08:51 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) Primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa sa listami obrátil na Ministerstvo školstva SR a Ministerstvo financií SR. Žiiada o naplnenie rozpočtu škôl a školských zariadení, ktoré od 1. júla tohto roku prešli pod správu mesta.

Školy a školské zariadenia s právnou subjektivitou i bez právnej subjektivity, ako aj súkromné a cirkevné školy a školské zariadenia zo štyroch košických okresov predložili mestu delimitačné protokoly, ktorých súčasťou bol rozpočet pre rok 2002, skutočné čerpanie výdavkov k 30. júnu 2002, plnenie rozpočtových príjmov a suma finančných prostriedkov, určených na oddelimitovanie. Zo sumarizácie predložených dokumentov vyplýva, že ročný upravený rozpočet na rok 2002 je 162 miliónov korún. Do 30. júna 2002 sa však z tejto sumy vyčerpalo už 93 miliónov korún vrátane oddåženia, ktoré bolo zapracované do ročného upraveného rozpočtu. Čerpanie prostriedkov k 30. júnu malo byť 50-percentné. So žiadosťou dodržať túto hodnotu, sa v máji tohto roku obrátilo ministerstvo financií na prednostov krajských úradov. V skutočnosti sa ale v Košiciach vyčerpalo 57 percent ročného rozpočtu, čo je prekročenie o 7 percent.

Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice sa obrátilo na školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti i na tie, ktorých zriaďvateľské pôsobnosti presunulo na mestské časti a požiadalo ich o poskytnutie údajov, ktoré hovoria o skutočnom čerpaní finančných prostriedkov v rámci kapitoly tovary a služby. Stali sa podkladom pre reálny odhad nákladov v druhom polroku 2002 a tiež podkladom pre tvorbu rozpočtu na rok 2003. Zostatok rozpočtu vo výške 69, 25 milióna korún je na krytie výdavkov súvisiacich s prevádzkou košických škôl v druhom polroku 2002 nedostačujúci. Tvorí len 74,5 percent výdavkov vynaložených na úseku školstva do 30. júna 2002. Pritom už dnes treba kalkulovať s výdajmi, ktoré sa nedostali do rozpočtov škôl a školských zariadení, kým ich zriaďovateľom boli okresné úrady. Sú medzi nimi hlavne revízie elektrických, plynových rozvodov a iných zariadení, poistenie majetku voči živlom i ostatným negatívnym vplyvom.

Z tohto pohľadu je nutné navýšiť rozpočet škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice minimálne na úroveň prvého polroku 2002, to znamená o 23,6 milióna korún. Táto suma by znamenala krytie fixných výdavkov v reálnom čase, V konečnom dôsledku úsporu minimálne o penále, ktoré bude nutné uhradiť za omeškané platby za médiá, ako aj za nesplnenie zákonom schválených revíznych prehliadok a zabezpečenie stavu požiarnych, elektrických a plynových zariadení. Vykryjú sa aj požiadavky na variabilné výdavky na správu a údržbu budov, odstraňovanie porúch.

Pri tvorbe rozpočtu na rok 2003 sme vychádzalui z analýzy predchádzajúcich období, Údaje nám poskytli školy a školské zariadenia, ale aj dodávatelia médií. Požiadavky škôl a zariadení vychádzali zo skutočnej spotreby, zhodnocovali technický stav budov, stav didaktickej techniky, ale ukázali aj snahu jednoznačne identifikovať úniky energií a finančných prostriedkov. Do rozpočtu na budúci rok bude treba zakalkulovať aj avizované zvýšenie cien jednotlivých druhov energií. Aj to je jeden z dôvodov, prečo rozpočet na rok 2003 nemôže byť zhodný s tohtoročným.

Primátor Zdenko Trebuľa prostredníctvom Oddelenia školstva MMK vyzve riaditeľov škôl a školských zariadení, aby sa v maximálnej možnej miere snažili znížiť výdavky na spotrebu energií a to aj tým, že ich budú nakupovať najkratšou možnou cestou od výrobcu.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]