magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach privítajú špičkových odborníkov medicíny
@ Aktuálne -> Zdravie      Jun 02 2009 - 13:14 GMT
KOŠICE 2. júna (SITA) – Špičkoví odborníci sa stretnú 4. až 7. júna v Košiciach na 14. svetovom kongrese o klinickej výžive (WCCN) a 5. medzinárodnom kongrese o kardiovaskulárnych chorobách (ICCD). Ako na tlačovej besede informoval prezident kongresu profesor Daniel Pella, východoslovenská metropola uspela pri výbere usporiadateľa kongresu v silnej konkurencii takých miest ako Peking, Káhira, či Varšava.

„V Košiciach sa zídu prednášatelia z viac ako 20 krajín, aby si vymenili skúsenosti a poznatky v oblasti prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení a z oblasti klinickej dietológie a výživy, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou liečby,“ informoval Pella. Kongres navštívia aj generálny sekretár a spoluzakladateľ Svetovej asociácie medicíny proti starnutiu Christopher Luino z Francúzska a prezident Svetovej asociácie pre koenzým Q10 profesor Gian Paolo Littarru z Talianska.

Sympózium Svetovej asociácie medicíny proti starnutiu sľubuje zaujímavý program v kontexte toho, ako sa zvyšuje priemerný vek našej populácie. Ide o to, nielen sa dožiť vysokého veku, ale predovšetkým žiť kvalitne. Zaujímavý je blok Slovenskej asociácie aterosklerózy, ktorá je najčastejšou príčinou úmrtnosti u nás, ale aj blok Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva, zaoberajúci sa diskutovanou problematikou náhlej smrti športovcov.

Druhý deň kongresu bude venovaný kardiovaskulárnej farmakoterapii, moderným liečivám, ktoré sú k dispozícii i pre slovenských pacientov. "Viaceré klinické štúdie ukázali, že samotná úprava životného štýlu vedie k zlepšeniu prognózy pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami - potraviny môžu byť aj liekmi. Nemenej zaujímavé pohľady prinesú práce zamerané na genetiku. Ukázalo sa, že niektoré potraviny zvyšujú tzv. expresiu (prejavenie sa) určitých génov, ktoré nás môžu chrániť, iné zase zvyšovať riziko ochorenia napríklad na cukrovku,“ povedal Pella. Zdravý životný štýl, správna výživa a pohybový režim je základom pre prevenciu mnohých civilizačných ochorení. „Slovenskí lekári majú jedinečnú príležitosť stretnúť na domácej pôde popredných expertov v danej oblasti medicíny prakticky zo všetkých kontinentov a oboznámiť sa s najnovšími poznatkami v oblasti kardiovaskulárnej prevencie a zdravého životného štýlu,“ doložil Pella.

Na záver kongresu bude profesor Daniel Pella uvedený do funkcie prezidenta Medzinárodného kolégia klinickej výživy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]