magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ZDRAVIE: Majonéza nemusí spôsobiť salmonelózu ani v teple
@ Aktuálne -> Zdravie      Jun 18 2009 - 08:45 GMT

BRATISLAVA 18. júna (SITA) - Počas horúcich dní sa zvyšuje nebezpečenstvo črevných infekcií, ktoré spôsobujú pokazené potraviny. Medzi najčastejšie takéto ochorenia patrí salmonelóza a za najrizikovejšie potraviny sú považované vajcia a výrobky z nich, vrátane majonézy. Ako agentúru SITA informovala Monika Mičúchová z PR agentúry Comm, je rozšírený názor, že v letnom období by sa majonéza nemala konzumovať, pretože predstavuje veľké riziko vzniku salmonelózy. "Nebezpečná je z tohto pohľadu majonéza domáca, ktorá sa pripravuje zo surových vajec. Majonéza z obchodu sa vyrába z vajec pasterizovaných (tepelne upravených, zbavených všetkých škodlivých mikroorganizmov), a preto je nákaza salmonelózou nepravdepodobná," uviedla Mičúchová.

Okrem kvalitného výrobcu je však dôležitý aj spôsob, akým sa výrobky skladujú. Produkt zostane bezpečný len v prípade, že sú dodržané podmienky uvedené na obale, pričom odporúčané podmienky sa pri rôznych výrobcoch odlišujú. Niektoré neotvorené majonézy by mali byť skladované v teplote do ôsmich stupňov Celzia, iné do pätnástich a niekedy neuškodí ani krátkodobé skladovanie do 25 stupňov Celzia. Po otvorení by však mali byť uchované v chlade, zväčša do ôsmich stupňov Celzia. Aby sa zabránilo črevným problémom, je potrebné, aby sa aj pri spotrebe dodržiavali hygienické zásady ako je napríklad naberanie výrobku čistou lyžicou, alebo neolizovanie hrdla fľaše.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]