magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Vo FNLP zrekonštruovali pamiatkovo chránený pavilón
@ Aktuálne -> Zdravie      Jun 25 2009 - 08:25 GMT

KOŠICE 24. júna (SITA) – Približne 465-tisíc eur investovala košická Fakultná nemocnica L. Pasteura (FNLP) do rekonštrukcie jedenásteho pavilónu, ktorý je zaradený medzi kultúrne pamiatky. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa FNLP Jaroslava Oravcová, 332 000 eur dostala nemocnica z Ministerstva zdravotníctva SR, zvyšok kryla z iných zdrojov. Oprava XI. pavilónu, v ktorom je situovaná Klinika pneumológie a ftizeológie, sa začala v októbri 2008 a prebiehala v troch etapách. V prvej obnovili strešnú krytinu, opravili krov a komíny, v druhej etape vymenili okná a v tretej stavbári obnovili fasádu. Oravcová uviedla, že rekonštrukčné práce vykonala firma STAVA IP, ktorá zasponzorovala opravu sociálnych zariadení v XI. pavilóne a na Klinike úrazovej chirurgie FN L. Pasteura Košice.

Ako konštatoval riaditeľ FNLP Jaroslav Šajty, strecha, okná a fasáda v XI. pavilóne boli pred jeho rekonštrukciou v havarijnom stave a ich obnova bola nevyhnutná. „Stavebné úpravy si vyžadujú aj ďalšie pavilóny v areáli na Rastislavovej ulici. Pevne verím, že sa tieto budovy s 85-ročnou históriou, ktoré patria medzi kultúrne pamiatky, podarí tiež časom zrekonštruovať,“ zdôraznil riaditeľ, ktorý pripomenul, že práve v týchto dňoch oslavuje Fakultná nemocnica L. Pasteura Košice 85. výročie svojho vzniku. Oficiálne oslavy sa uskutočnia na jeseň.

Klinika pneumológie a ftizeológie FN L. Pasteura Košice a LF UPJŠ bola zriadená v októbri 1950 pod názvom Klinika tuberkulózy a respiračných chorôb a v súčasnosti poskytuje liečebno-preventívnu starostlivosť na 52 lôžkach. Pre pacientov je k dispozícii 23 izieb, z toho deväť v XI. pavilóne, vrátane jednej nadštandardnej izby.

Klinika lieči pacientov s tuberkulózou všetkých foriem a nešpecifické ochorenia dolných dýchacích ciest spolu s včasnou diagnostikou bronchogénneho karcinómu. Primárnu a sekundárnu starostlivosť zabezpečuje pre obyvateľov okresov Košice-mesto a Košice-okolie a sekundárnu starostlivosť pre ostatné okresy Košického kraja. Vlani tu hospitalizovali 1314 pacientov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]