magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Seniori v prímestskej doprave kraja cestujú lacnejšie
@ Aktuálne -> Doprava      Jul 01 2009 - 09:02 GMT

KOŠICE 1. júla (SITA) – V Košickom samosprávnom kraji (KSK) začal platiť dodatok k cenovému výmeru pre pravidelnú prímestskú autobusovú dopravu, vďaka ktorému seniori cestujú lacnejšie. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková, jediná zmena v dodatku sa týka úpravy zľavy pre ľudí starších ako 70 rokov. Po novom platia seniori 0,20 € za každých aj začatých 50 km, doposiaľ to bolo za 25 km. „KSK touto úpravou vyšiel v ústrety starším ľuďom, pričom zohľadnil ich súčasnú ekonomickú situáciu. Pre uplatnenie nároku na výhodnejšie cestovné stačí, ak sa senior v autobuse preukáže dokladom totožnosti,“ informovala Bobríková. Doložila, že regionálna samospráva bude dopravcom vyššiu stratu za prepravu starších ľudí uhrádzať zo svojho rozpočtu, ročne to bude viac o vyše 33 000 eur.

KSK uhrádza straty za dopravu vo verejnom záujme dvom prevádzkovateľom pravidelnej autobusovej prímestskej dopravy – SAD Michalovce a košickému Eurobusu. Nárok na zľavnené cestovné okrem seniorov majú aj žiaci a študenti, zdravotne ťažko postihnutí občania a ich sprevádzajúce osoby a používatelia elektronických čipových kariet. Samosprávny kraj aj v roku 2009 naďalej podporuje cestujúcich platiacich čipovou kartou, pričom táto podpora je rovnaká pre všetkých cestujúcich, bez ohľadu na tarifné pásmo. Pri obyčajnom cestovnom predstavuje 10 centov a pri zľavnenom 5 centov pri každej ceste.

„Aj napriek tomu, že na žiadne zľavy nie je právny nárok a samosprávne kraje nemajú povinnosť ich určovať, Košický samosprávny kraj zľavy poskytuje a spolufinancuje dopravu za zvýhodnené cestovné ako nástroj svojej sociálnej politiky. Za rok 2008 KSK autobusovým dopravcom uhradí za dopravu vo verejnom záujme 10,774 mil. eur," uviedla Bobríková. V tejto sume je zahrnutý aj príspevok KSK na obnovu vozového parku. Po dohode so SAD Michalovce a Eurobusom kraj spolufinancuje nákup nových autobusov. Zámerom je zvýšenie bezpečnosti a komfortu cestujúcich. Napríklad nové autobusy majú aj klimatizáciu. Vlani v michalovskej SAD pribudlo 50 nových autobusov zaradených do prímestskej dopravy a v košickom Eurobuse 25.

V tomto roku v Michalovciach plánujú nákup ďalších 29 autobusov veľkej a strednej kapacity za 3 mil. eur. Do prevádzky by mali byť uvedené v druhom polroku 2009. Eurobus bude počas piatich rokov ročne obnovovať 10 percent vozového parku, doposiaľ obnovil 30 percent vozidiel.

Priemerný vek autobusov v SAD Michalovce je 13,5 roka, v košickom Eurobuse 11 rokov. Cieľom je dosiahnuť 7-ročný priemerný vek autobusov v KSK. V súčasnosti má Košický kraj v porovnaní s ostatnými krajmi po bratislavskom druhý najpriaznivejší vek autobusov v prímestskej doprave.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]