magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Detská nemocnica sa asi nebude sťahovať do zrušenej LVN
@ Aktuálne -> Zdravie      Jul 02 2009 - 08:53 GMT

KOŠICE 1. júla (SITA) – Košická Detská fakultná nemocnica (DFN) by sa nemala sťahovať do priestorov lôžkových oddelení zrušenej Leteckej vojenskej nemocnice (LVN), ako predpokladali pôvodné zámery, lebo by si to vyžiadalo okolo 28 miliónov eur na rekonštrukcie a úpravy. DFN namiesto toho navrhuje nadstavbu na jestvujúce objekty a ich rekonštrukciu s nákladom do osem miliónov eur. Dnes o tom na tlačovej besede informovala riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková. Ako dodala, ministerstvo zdravotníctva sa k tomuto novému návrhu zatiaľ nevyjadrilo, takže projekt prestavby LVN na detskú nemocnicu zatiaľ nehádžu do koša.

„Bol by to maximálne rizikový projekt, bez záruky, že získame potrebné prostriedky z eurofondov a ešte aj zo štátneho rozpočtu. Bolo by to z našej strany v tejto ekonomickej situácii nezodpovedné. DFN preto koncom júna navrhla zriaďovateľovi – ministerstvu zdravotníctva - lacnejšiu alternatívu s celkovým nákladom sedem až osem miliónov eur, ktorú možno rýchlejšie realizovať. Navrhujú pristavať dve poschodia na dva existujúce nízko podlažné monobloky, zrekonštruovať a zatepliť objekty, v ktorých sa už nachádzajú lôžkové oddelenia DFN,“ uviedla Urbančíková. Doložila, že navrhované riešenie by umožnilo stiahnuť detské oddelenia zo 17-poschodového monobloku košickej Fakultnej nemocnice L. Pasteura a skoncentrovať pediatrickú starostlivosť viac-menej do jedného kompaktného celku, vrátane vlastných dvoch až troch operačných sál a vlastnej ústavnej lekárne. Budeme žiadať nášho zriaďovateľa, ktorý je aj zriaďovateľom FNLP, o prevod nehnuteľnosti na DFN.

Ako uviedla Urbančíková, návrh predložili ministerstvu len nedávno a ak odobrí navrhovaný postup, nemocnica môže v krátkom čase začať verejné obstarávanie na dodávateľa stavebného zámeru, projektovej dokumentácie a europrojektu.

„Nejde o ideálne riešenie, ale v danej ekonomickej situácii najrýchlejšie a najlacnejšie, ktoré odstráni nedostatok lôžok DFN, zlepšia sa podmienky starostlivosti o detského pacienta, ako aj pracovné podmienky pre zdravotnícky personál,“ povedala Urbančíková. DFN má od FNLP prenajatých okolo 6 000 štvorcových metrov, za ktoré platí okolo 71 000 eur. Okrem toho DFN od januára do konca júna zaplatila ďalších 45 000 eur aj LVN, kam sa mala sťahovať a robil sa aj zámer na rekonštrukciu jej priestorov lôžkových oddelení pre potreby detskej nemocnice. „Museli sme prenajať aj priestory v LVN, ak sme tam chceli robiť stavebné úpravy a projekt na čerpanie prostriedkov z eurofondov. Stavebná expertíza a stavebný zámer ukázal viaceré problémy v lôžkovej časti LVN, ktoré bolo treba riešiť, ak sme sa tam mali sťahovať a pôvodné predstavy o pôvodných nákladoch z dvesto miliónov postupne narástli až na takmer jednu miliardu korún. Ani realizácia po etapách by nebola prínosom, pretože časť pacientov by bola v súčasných a časť v nových priestoroch v LVN. Znamenalo by to zvýšené riziko pre pacientov. Urbančíková poprela, že náklady na rekonštrukciu LVN pre detskú nemocnicu sú umelo zvýšené, len aby sa tam nesťahovali.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]