magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Správa ciest KSK bude systematicky vážiť nákladné autá
@ Aktuálne -> Doprava      Aug 24 2009 - 13:58 GMT

Majú k dispozícii šesť certifikovaných váh. Zatiaľ urobili 23 meraní a zistili, že až v jednej tretine prípadov boli nákladné autá preťažené. Udelili pokuty v celkovej výške 3 500 eur.
KOŠICE 24. augusta (SITA) - Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) je pripravená zaviesť systematické váženie ťažkých nákladných áut na cestách v jej správe. Poslanci KSK na dnešnom rokovaní schválili Koncepciu váženia nákladných vozidiel a technické vybavenie správy mobilnými váhami s cieľom zabrániť devastácii ciest druhej a tretej triedy, na rekonštrukcie ktorých samosprávny kraj vynaložil v posledných rokoch vyše 46 mil. eur.

Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ správy ciest Zoltán Bartoš, do certifikácie mobilných cestných váh a vyškolení vlastných pracovníkov na vykonávanie úradného merania investovali vyše 49 790 eur. K dispozícii majú šesť váh a vyškolených šesť pracovníkov. „Od mája do augusta sme vykonali 23 vážení, pričom v siedmich prípadoch sme zistili preťaženie, za čo sme uložili pokuty v celkovej výške 3 500 eur. K extrémne zaťaženým patria cesty v okresoch Spišská Nová Ves, Košice – okolie, Gelnica, kde je vysoká ťažba dreva, preprava štrkopieskov, čo vedie k deformácii ciest, predovšetkým tvorbe koľají, priečnych a pozdåžnych nerovností, čím sa skracuje životnosť cestných komunikácií,“ povedal Bartoš a doložil, že frekvenciu vážení podstatne zvýšia a vážiť začnú aj v okrese Rožňava.

Ako vyplýva z predloženého materiálu, preťaženie nápravy o desať percent zhoršuje kvalitu vozovky o 30 až 50 percent. Poslanci uložili úradu a predsedovi KSK, aby iniciovali rokovanie s ministerstvom dopravy a žiadali zmeny v legislatíve. Predseda KSK Zdenko Trebuľa povedal, že sa bude usilovať, aby sa zákonom zakázal vjazd ťažkých nákladných áut a kamiónov na cesty 3. triedy, resp. aby sa aj tieto cesty spoplatnili pre nákladnú dopravu. Trebuľa vyslovil obavy, že sa situácia ešte zhorší od januára budúceho roka, keď sa zavedie mýtne na diaľniciach a vybraných cestách prvej triedy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]