magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Poslanci schválili zmenu územného plánu pre výstavbu štadióna
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 25 2009 - 14:08 GMT
Martin Drahovský - hlavný architekt Košíc

Na Ludvíkovom Dvore, kde platila stavebná uzávera, sa začne stavať. Poslanci totiž schválili zmenu územného plánu. Vyrásť tu má 280 bytov v nízkopodlažných bytových domov, ako aj rodinné domy.
KOŠICE 25. augusta (SITA) – Poslanci košického zastupiteľstva dnes rokovali o návrhoch na zmeny územných plánov viacerých lokalít, ktoré vypracoval Útvar hlavného architekta mesta Košice. K najdiskutovanejším patril návrh na zmenu územného plánu lokality Všešportového areálu (VŠA), kde má vyrásť viacúčelový futbalový štadión. Poslanci návrh na zmenu schválili s tým, že prešli aj viaceré pozmeňujúce návrhy na uznesenie.

Poslanci schválili návrh Rady starostov, ktorá žiadala, aby majiteľ pozemkov a investor zabezpečili riešenie štvorprúdovej cesty a na parkoviská sa využili aj ďalšie okolité plochy. Uložili mestu, aby tieto požiadavky zakotvili do memoranda medzi mestom a investorom.

Nefunkčný futbalový štadión v severnej časti územia nahradia plochy občianskeho vybavenia, pre nový futbalový štadión a športové plochy navrhujú novú južnejšiu polohu za plánovanou prepojovacou komunikáciou v blízkosti športovej haly Cassosport. Túto komunikáciu Popradská – Gemerská v centrálnej časti mierne upravia kruhovými úsekmi, a tak vytvoria potrebné rozptylné priestory okolo plánovaného futbalového štadióna. Predložené riešenie prerokovali a pripomienkovali s majiteľmi pozemkov, ktorých sa dotýka - Avalta s.r.o., MFK, Hope Development a.s. Výhrady k navrhovanému riešeniu mala mestská rada, ktorej sa nepozdávala požiadavka na podzemné parkovanie v areáli.

Ako vysvetlil hlavný architekt Košíc Martin Drahovský, požiadavky na parkovacie miesta vychádzajú z platných zákonných noriem, ktoré určujú počty parkovacích miest pri takýchto druhoch viacúčelových stavieb. „Ak má napríklad viacúčelový športovo-spoločenský komplex kapacitu desaťtisíc miest, 750 miest na parkovanie musí byť krytých, teda v podzemí, alebo parkovacom dome, ďalších 1500 až 1750 miest na pakovanie musí byť v bezprostrednom okolí štadióna.

V konkrétnom prípade sa uvažuje so štadiónom s kapacitou 18-tisíc sedadiel. Pre sedadlá nad desaťtisíc sa môžu využiť vonkajšie verejné parkoviská v širšom okolí – napríklad pri OC Cassovia, Hornbach respektíve inde,“ vysvetlil Drahovský a odmietol obvinenia z nadmerných či neprimeraných podmienok zo strany Úradu hlavného architekta.

Poslanci schválili aj zmenu územného plánu na základe podnetu mestskej častí Šaca a budúceho investora výstavby obytného súboru pripravovaného v severozápadnej časti ¼udvikovho Dvora. Ide o územie s výmerou 6,8 hektára, ktoré sa v súčasnosti využíva ako orná pôda. V tejto časti platila stavebná uzávera, ktorá padla po zúžení ochranného pásma spoločnosti U.S. Steel

Dôvodom zmien a doplnkov je vytvorenie funkčnej plochy pre nízkopodlažnú obytnú zástavbu, ktorej súčasťou budú aj plochy občianskeho vybavenia a športu. V navrhovanom obytnom súbore sa uvažuje s výstavbou asi 280 bytov v nízkopodlažných obytných domoch s najviac dvomi až tromi podlažiami a 49 bytov v rodinných domoch.

Zastupiteľstvo schválilo aj zmenu územného plánu v mestskej časti Krásna – Golianova, ako aj zmenu využitia územia na rozhraní mestských častí Juh a Barca, lokalita Gavlovičova.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]