magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Poslanci dali riaditeľovi ZOO druhú šancu
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 26 2009 - 09:40 GMT

Návrh primátora Košíc na odvolanie riaditeľa zoologickej záhrady nezískal medzi poslancami dostatočnú podporu, keď za hlasovalo dvanásť poslancov, proti bolo osem a 18 sa zdržalo.
KOŠICE 25. augusta (SITA) – Na program rokovania dnešného mestského zastupiteľstva sa dostalo aj ďalšie pôsobenie riaditeľa košickej zoologickej záhrady Štefana Kollára vo funkcii. Primátor Košíc František Knapík navrhol riaditeľovi, aby zvážil svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii. Dôvodom je úhyn sedem z dvanástich tučniakov, ako aj úhyn emu hnedého. Knapík predložil poslancom mestského zastupiteľstva návrh na jeho odvolanie k 31. augustu. Poslanci ho neodvolali. Za navrhnuté uznesenie hlasovalo 12 poslancov, proti bolo osem, zdržalo sa osemnásť. Po hlasovaní Knapík povedal, aby si Kollár uvedomil, že je to jeho šanca. „Nebol by som rád, keby sme o tom museli na zastupiteľstve hovoriť ešte raz,“ povedal Knapík.

Podľa Knapíka riaditeľ Kollár nesie objektívnu zodpovednosť za všetko negatívne dianie v zoologickej záhrade, ktorej zriaďovateľom je mesto, pričom doložil, že urobil aj dosť dobrého. „Považujem za dôležité povedať, že z jeho strany došlo k viacerým manažérskym zlyhaniam, nezvládnutiu niektorých situácií, pritom občania pozorne sledujú dianie v zoologickej záhrade a nemôžeme tolerovať vážnejšie nedostatky,“ povedal primátor. Riaditeľ Kollár nastúpil do funkcie v roku 2006 po Karolovi Semanovi, ktorý bol dlhoročným riaditeľom tejto inštitúcie.

Poslanec Cyril Betuš, ktorý bol šéfom výberovej komisie, uviedol, že Kollár vyšiel ako najlepší kandidát z výberového konania. „Podľa môjho názoru terajší riaditeľ nezlyhal ako manažér. Neviem, či je zodpovedný za úhyn tučniakov, lebo podľa neho tučniaky nie sú vhodné do nášho podnebia. Navrhol, aby mu mesto ešte dalo šancu,“ povedal Betuš. Podľa Martina Boritáša je Kollár odborník, no napriek viacerým upozorneniam zlyhal manažérsky aj ľudsky, preto podporuje návrh primátora.

Kollár vo svojom vystúpení uviedol, že v košickej zoologickej záhrade pôsobil roky a dôverne ju poznal. Ním predložená koncepcia rozvoja sa realizovala. Na margo tučniakov uviedol, že to bol nápad spoločnosti U.S. Steel, ktorá uhradila náklady spojené s vybudovaním chovného zariadenia. Doložil, že problém nie je v tom, „že by tu tučniaky nemohli žiť, ale musia prežiť kritické obdobie mladosti. No ako každý živý tvor, aj tučniak môže uhynúť, či emu. Nevie to len ten, čo nikdy nič doma nechoval,“ povedal Kollár.

Po hlasovaní, ktorým poslanci potvrdili jeho zotrvanie vo funkcii povedal, že ho čaká ďalšia tvrdá práca.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]