magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: OutClaim žiada od dopravného podniku ďalších 1,3 milióna eur
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Aug 26 2009 - 13:18 GMT

Spoločnosť OutClaim podala ďalšiu žalobu na košický dopravný podnik, ktorou sa domáha náhrady ušlého zisku. Dopravný podnik mesta Košice nemá zatiaľ oficiálne informácie o žalobe. OutClaim môže tvrdiť čo len chce, rozhodnú súdy, konštatuje mesto Košice.
KOŠICE 26. augusta (SITA) – Spoločnosť OutClaim, s.r.o. podáva na Dopravný podnik mesta Košice, a.s. (DPMK) ďalšiu žalobu o náhradu škody. O podaní žaloby agentúru SITA dnes informovala Alexandra Kvietková, projektová manažérka spoločnosti OutClaim. Touto žalobou si podľa jej vyjadrenia OutClaim uplatňuje nárok na náhradu ušlého zisku, o ktorý ho pripravil dopravný podnik svojim protiprávnym konaním. Doložila, že aktuálny záväzok Dopravného podniku mesta Košice voči OutClaimu vo výške viac ako 1,8 mil. eur tak môže vzrásť o ďalších 1,3 mil. eur. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla marketingová konzultantka košického dopravného podniku Monika Murová, podnik zatiaľ nemá oficiálne informácie o ďalšej žalobe, takže sa k nej nemôže vyjadriť.

"Spoločnosť OutClaim môže tvrdiť, čo len chce, rozhodnú súdy,“ uviedol vedúci komunikačného odboru košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ. „OutClaim už v minulosti avizovala, že žalobou z januára 2008 o náhradu škody vo výške 1 438 439 eur (43 334 418 Sk) s príslušenstvom neboli uplatnené všetky jej nároky voči dopravnému podniku.

Dopravný podnik prestal v apríli 2007 plniť platne uzavretú zmluvu. Zmaril tým všetky investície OutClaimu do spolupráce s dopravným podnikom, ako aj všetky súvisiace ekonomické očakávania. Časť spôsobenej škody sme si už uplatnili žalobou z januára 2008 a súd náš nárok potvrdil. Teraz si uplatňujeme druhú časť vzniknutej škody, a to ušlý zisk,“ povedala projektová manažérka spoločnosti OutClaim Alexandra Kvietková a dodala, že keďže dopravný podnik doposiaľ neprejavil záujem o mimosúdne riešenie sporu oboch spoločností, nemá OutClaim inú možnosť ako uplatniť si svoje nároky súdnou cestou.

"Z vykonaných ekonomických a právnych analýz vyplýva, že hodnota zisku, o ktorý spoločnosť OutClaim prišla pre konanie DPMK, je približne 1,3 mil. eur. Túto sumu si bude OutClaim uplatňovať na súde voči dopravnému podniku,“ oznámila Kvietková. Doložila, že záväzok dopravného podniku, vo výške 1 438 439 eur s príslušenstvom, priznaný súdom OutClaimu v októbri 2008, pritom narastie o 561 eur za každý deň omeškania úhrady tohto záväzku dopravným podnikom. K dnešnému dňu tak môže ísť o sumu takmer 1,9 mil. eur.

Podľa Kvietkovej, OutClaim je tak ako doposiaľ otvorený návrhom dopravného podniku na mimosúdne riešenie vzájomných sporov. Dopraváci však doposiaľ OutClaimu zodpovedný návrh vysporiadania vzťahov nepredložili a nereagovali ani na návrhy predložené OutClaimom.

Spoločnosti sa dostali do sporu po tom, ako dopravný podnik po zmene vedenia v apríli 2007 prestal plniť platne uzatvorenú zmluvu s OutClaimom na vymáhanie pokút od čierny pasažierov v košickej mestskej hromadnej doprave. Spoločnosť OutClaim si žalobou z januára 2008 uplatnila voči dopravnému podniku Košice nárok na náhradu zmluvnej pokuty a časti vzniknutej škody, vo forme tzv. skutočnej škody, ktorý mu bol priznaný rozhodnutím rozhodcovského súdu v októbri 2008.

Momentálne prebieha exekučné konanie na majetok dopravného podniku. Účty sú v súčasnosti zablokované do výšky jeho existujúceho záväzku voči OutClaimu. Košický dopravný podnik sa domáha zrušenia rozhodnutia rozhodcovského súdu žalobou na Okresnom súde Košice II. Do vydania rozhodnutia súdu k žalobe na zrušenie rozhodcovského rozsudku sú exekúcia a výkon rozhodnutia rozhodcovského súdu odložené.

OutClaim je obchodná spoločnosť patriaca do nadnárodne pôsobiacej poradenskej skupiny Daniel J. Kratky Consulting House. Spoločnosť OutClaim vznikla ako odpoveď na potreby subjektov, ktoré sa pri svojich podnikateľských činnostiach musia zaoberať otázkami prevencie, správy a deblokácie svojich pohľadávok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]