magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V septembri 1. pochod Slovenskom proti bariéram
@ Aktuálne -> Zdravie      Aug 27 2009 - 13:14 GMT
Ilustraèné foto

Bariéry sú pre zdravotne postihnutých častokrát neprekonateľné. Upozorniť nato má 1. Pochod naprieč Slovenskom, organizovaný Slovenskom bez bariér spolu so známymi osobnosťami kultúrneho, spoločenského aj športového života.
BRATISLAVA 27. augusta (SITA) - Bariéry sú pre zdravotne postihnutých častokrát neprekonateľné. Upozorniť na to má 1. Pochod naprieč Slovenskom, organizovaný Slovenskom bez bariér spolu so známymi osobnosťami kultúrneho, spoločenského aj športového života. Pochod po 22 mestách odštartuje 5. septembra o 16.00 v Letnej čitárni U červeného raka v Bratislave a vyvrcholí 23. septembra v Košiciach. Súčasťou bude aj dražba profesionálneho bicykla. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali predstavitelia projektu Slovensko bez bariér.

Dvadsať rokov po páde komunistického režimu sa - aj keď sa to nezdá, veľa vecí zmenilo v prospech zdravotne postihnutých, konštatovala predstaviteľka Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR Mária Orgonášová. Stále je však podľa nej veľmi veľa nedostatkov a potrvá ešte desaťročia, kým bude spoločnosť automaticky vytvárať vhodné podmienky aj pre zdravotne postihnutých. Práve projekt Slovensko bez bariér sa snaží túto premenu celej spoločnosti pohnúť rýchlejšie dopredu. Ako uviedol Peter Bódy, prezident Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR, ktorá je jednou zo zakladajúcich organizácii Slovensko bez bariér, projekt sa snaží o vytvorenie rovnosti šancí pre ľudí so zdravotným postihnutím v oblasti služieb, tovarov, vzdelávania či zdravotnej starostlivosti. Používa na to dve formy - odstraňovanie architektonických prekážok v mestách a obciach a zbiera financie na zdravotné pomôcky pre zdravotne postihnutých. Predseda Správnej rady Účtu Slovensko bez bariér, známy herec Matej Landl upozorňuje, že odstránenie stavebných bariér pomáha nielen zdravotne postihnutým, ale aj mamičkám s kočíkmi. Prispieť na tieto účely môže každý, a to príspevkom na číslo účtu Slovenska bez bariér: 0630454138/0900.

Cieľom projektu Slovensko bez bariér je už desať rokov odstraňovanie a prekonávanie akýchkoľvek bariér, ktoré komplikujú život zdravotne postihnutým občanom Slovenska. Projekt Slovensko bez bariér vznikol v roku 1999 z iniciatívy Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR, občianskeho združenia GEMMA ´93 a Únie miest Slovenska s cieľom zaangažovať mestá, obce a kraje, aby sa zamerali na odstránenie architektonických bariér. Organizuje tiež súťaž Samospráva a Slovensko bez bariér pre obce, mestá, samosprávne kraje, donorov aj médiá, ktoré prispievajú k bezbariérovosti. "Našou snahou je však odstrániť nielen reálne bariéry, ale aj bariéry v myslení ľudí, " zdôrazňujú predstavitelia Slovenska bez bariér. Viac informácií je dostupných na internetovej adrese - http://www.slovenskobezbarier.sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]