magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

LETISKÁ: Košické letisko chce obnoviť linky do Londýna a Manchestru
@ Aktuálne -> Doprava      Sep 04 2009 - 13:06 GMT

Letisko v Košiciach rokuje s leteckými dopravcami o obnovení pravidelných liniek do Anglicka po bankrote SkyEurope
4. septembra (SITA) - Vedenie košického letiska rokuje s leteckými dopravcami o obnove spojení do Londýna a Manchestru, ktoré vypadli po ohlásení bankrotu nízkonákladovej leteckej spoločnosti SkyEurope Airlines. "Termín opätovného otvorenia týchto liniek je závislý od rozhodnutia leteckých dopravcov," informovala v piatok agentúru SITA spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a.s.

Pravidelnú linku medzi Košicami a Bratislavou, ktorú tiež prevádzkoval SkyEurope, zabezpečuje už od apríla tohto roku regionálny letecký dopravca Danube Wings dvakrát a trikrát denne. "V prípade zvýšenia potreby, čo sa týka počtu liniek, je táto spoločnosť pripravená zvýšiť počet frekvencií medzi Košicami a Bratislavou," uviedlo ďalej košické letisko. Najväčší počet letov na letisku v Košiciach bol práve na tejto linke.

Na košickom letisku po krachu SkyEurope v súčasnosti fungujú tri pravidelné linky. Popri spoločnosti Danube Wings, ktorá prevádzkuje vzdušné spojenie s Bratislavou, zabezpečujú České aerolínie lety do Prahy a Austrian Airlines do Viedne. Spoločnosť Danube Wings, ktorá z Košíc prevádzkuje aj sezónnu linku do chorvátskej Rijeky, v súvislosti s ukončením prevádzky SkyEurope informovala, že je pripravená navýšiť počty letov na svojej linke Bratislava - Košice - Bratislava tak, aby pravidelní pasažieri nepocítili výpadok na uvedenej linke. V zimnej sezóne plánuje otvoriť v Košiciach novú pravidelnú linku do talianskeho Bergama. Košické letisko plánuje v septembri vybaviť 70 chartrových letov, od jedného až dvoch do štyroch až šiestich denne, do dvanástich destinácií.

Vedenie košického letiska prestalo od marca tohto roku poskytovať pravidelné mesačné informácie o svojich prepravných výkonoch. Stalo sa tak potom, čo aj košické letisko pocítilo od konca minulého a najmä začiatku tohto roku dopady hospodárskej krízy na výraznom poklese počtu cestujúcich. Letisko na svojej webovej stránke uvádza len údaje o celkovom množstve vybavených pasažierov v jednotlivých mesiacoch s medziročným percentuálnym porovnaním, ako aj o priebežnom podiele leteckých spoločností na celkovej preprave.

Väčšinovým, 66-percentným vlastníkom košického letiska, sa v októbri 2006 oficiálne stalo konzorcium TwoOne spájajúce letisko Flughafen Wien, rakúsku Raiffeisen Zentralbank a private equity skupinu Penta. Spoločnosť Flughafen Wien zvýšila v júni 2008 svoj podiel v spoločnosti KSC Holding, a.s., ktorá kontroluje 66 % akcií spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a.s. zo 47,71 % na 80,95 %. Slovenská investičná skupina Penta Investments predala viedenskému letisku svoj 33,24-percentný podiel v majoritnom vlastníkovi košického letiska. Zvyšných 19,05 % v KSC Holding patrí naďalej Raiffeisen ZentralBank Gruppe. Štát vlastní v košickom letisku 34 % akcií. Spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a.s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie takmer 57,5 mil. eur. Letisko malo koncom vlaňajška 207 zamestnancov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]