magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Košická tepláreň chce vyrábať z tepla aj chlad
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Sep 09 2009 - 10:44 GMT

Spoločnosť Tepláreň Košice dnes predstavila investorom technologickú novinku - pilotný projekt využitia tepla na výrobu chladu pre klimatizačné zariadenia pomocou absorpčného chladenia. Podľa Lazára je výroba chladu z tepla lacnejšia ako pomocou elektrickej energie. Absorpčné chladenie je ekologickejšie, má menšie nároky na elektrinu ako kompresorové.
KOŠICE 9. septembra (SITA) – Spoločnosť Tepláreň Košice (TEKO), a.s. dnes úspešne uviedla do prevádzky novú technológiu na výrobu chladu z tepla. Ako uviedol predseda predstavenstva Teplárne Košice Ladislav Lazár na dnešnej prezentácii zariadenia, unikátne technické riešenie by mohlo v blízkej budúcnosti nahradiť súčasné klimatizačné jednotky, ktoré vyrábajú chlad z elektrickej energie. „Výroba chladu z tepla je lacnejšia ako z elektrickej energie,“ dodal Lazár.

Ako uviedli zástupcovia spoločnosti AHI Carier Slovakia Stanislav Sokol a Peter Behul, absorpčné chladiče sú ekologickejšie oproti klasickému elektrickému kompresorovému chladeniu. „Je nielen ekologickejšie, ale aj nehlučné kompaktné zariadenie bez veľkých nárokov na elektrickú energiu, ktorej spotrebuje len päť percent z toho, čo spotrebuje elektrokompresorové chladenie. Zvyšok energie potrebnej na výrobu chladu sa získava z tepelnej energie,“ povedal Behul. Doložil, že náklady na vybudovanie absorpčného chladenia sú porovnateľné s nákladmi s bežným elektrickým kompresorovým chladením. Pokiaľ sa použije na výrobu odpadové teplo, tak ide o vysoko efektívnu výrobu chladu a návratnosť vynaložených prostriedkov je poldruha až dva roky.

Ako uviedol Lazár, priamo v Teplárni Košice realizovali pilotný projekt, na ktorom si overili technológiu, montáž a efektívnosť zariadenia. „Široké zavedenie technológie výroby chladu z tepla prinesie zvýšenie účinnosti a efektívnosti zariadení teplárne. To sa následne pozitívne odrazí na cenách tepla pre našich odberateľov,“ povedal Lazár. Doložil, že v prvom rade pri zavádzaní tohto typu chladenia chcú podchytiť už jestvujúce veľké obchodné reťazce a centrá, rezidenčné administratívne objekty a neskôr aj obytné domy. Podľa jeho slov rokujú so všetkými veľkými developermi a investormi, ktorí pripravujú realizáciu svojich zámerov v Košiciach. Podľa Lazára je to jedna z ciest, ako eliminovať pokles odberu tepla z teplárne o takmer 40 percent, ktoré doposiaľ pomáhala vykrývať výroba elektrickej energie, teraz by v tomto smere mala pomôcť aj výroba chladu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]